Някои търговци са подранили с прилагането на изискванията във връзка

...
Някои търговци са подранили с прилагането на изискванията във връзка
Коментари Харесай

Търговци вече обявяват цените и в лева, и в евро

Някои търговци са подранили с използването на условията по отношение на приемането на еврото в България и към този момент афишират цените на стоките в обектите си в евро. Това настояват от платформата „ Ние, потребителите “.

Към момента тази процедура е проблематична, съставлява нарушаване на настоящото потребителско законодателство. В Закона за отбрана на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите би трябвало да бъдат посочени в левове.

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лв., и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така да вземем за пример, една и съща стока се оказва, че коства по едно и също време и 6 евро, и 12 лв.. Друга пък е 3,55 евро и 7 лева

За да е още по-голямо объркването за потребителите, пред щандовете с дадените продукти с спорни цени на етикетите, са сложени големи табели с трета цифра, която даже не е ясно за кои от всички артикули наоколо до нея се отнася.

Други пък имат две цени по едно и също време – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е неразрешено, безапелационни са от организацията.

От там припомнят още, че по закон търговецът е задължен авансово да сложи продажната цена на стоката на видно място и в непосредствена непосредственост до нея.

За да не бъдат въвеждани потребителите в подвеждане, продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите би трябвало да бъдат недвусмислени, елементарно разбираеми, ясно и четливо изписани. Търговецът е задължен да издава документ за осъществената продажба, който да съдържа минимум данните за датата на продажбата, типа на стоката или услугата и цената - още веднъж в левове, написа БТВ.

Националният проект за въвеждане на еврото в Република България планува задължението за двойно обозначаване на цените да стартира да работи 30 календарни дни след решението на Съвета на Европейския съюз и да остане в действие 12 месеца след приемането на европейската валута у нас.

Отговорна на оперативно равнище за отбраната на потребителите в процеса на подготовката на България за участие в еврозоната е работна група „ Защита на потребителите “, с водещи институции Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисията за отбрана на потребителите, която и по думите на отрасловия министър има незабавна нужда от промяна поради редица открити нарушавания в нейната активност и компрометираното доверие към нея в обществото, само че и поради тази доста значима функционалност, която следва да извършва при въвеждането на еврото.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР