Някои системи на самолетите Boeing 737 може да не функционират

...
Коментари Харесай

5G влияе върху висотомерите на Boeing 737


Някои системи на самолетите Boeing 737 може да не действат вярно по време на политане, кацане и маневри в границите на покритие на 5G сигнал
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) предизвести за въздействието на сигналите от 5G мрежите върху радиовисотомерите на самолетите Boeing 737. Това може да повлияе на способността на екипажа на самолета да обезпечи безвредно политане или кацане.

В същото време представители на FAA акцентират, че казусът ще има малко практическо влияние върху интервенциите на самолетните компании, заяви. Въпреки много гръмкото изказване, FAA прецизира, че предизвестието в действителност не се отнася за самолети в зони, приети за безвредни за авиацията, каквито са съвсем всички американски летища.
още по темата
По-голямата част от летищата в Съединените щати или имат специфични „ буферни ” зони за попречване на взаимоотношението на авиационно съоръжение с 5G сигнали, или 5G наоколо до тях към момента не е наличен въобще. Предупреждението в сряда за Boeing 737 е сходно на към този момент издаденото за Boeing 737 MAX, 747, 757, 767 и 777.

Въпреки това, директивата гласи, че някои системи може да не действат вярно по време на политане, кацане и маневри в границите на покритие на 5G сигнал в 3,7-3,98 GHz (C-лента). Предупреждението се отнася за 2400 самолета в Съединени американски щати и 8300 по целия свят. Според представител на Boeing, компанията поддържа така наречен „ Директива за летателна валидност ”, която съдържа указания, сходни на тези, които Boeing вкара през януари.

Мобилните оператори в Съединени американски щати вкарват последващо потомство 5G мрежи, които съгласно FAA могат да обиден сензитивна електроника като радиовисотомерите. Федералната комисия по връзките и Националната администрация за връзки и информация на Съединени американски щати към този момент се ангажираха да координират разпределението на радиочестотния набор, откакто стане известно въздействието на 5G върху авиацията.

Използването на спектъра стартира през януари, само че едвам откакто локалните мобилни оператори Verizon Communications и AT&T се съгласиха да отсрочат въвеждането на клетъчни кули от последващо потомство покрай летищата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР