Някои руснаци се опитаха да превърнат недемократичния вот в протест,

...
Някои руснаци се опитаха да превърнат недемократичния вот в протест,
Коментари Харесай

Западният печат сравни Путин със Сталин и Екатерина Велика

Някои руснаци се пробваха да трансфорат недемократичния избор в митинг, като образуваха дълги опашки пред изборните секции в авансово избран час по обед, с цел да изразят недоволството си. В същото време Украйна се опита да даде гласа си, изстрелвайки залп от взривяващи се безпилотни самолети по Москва и други цели , споделя вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Но Кремъл подцени тези провокации и след затварянето на изборните секции разгласява резултати, съгласно които Путин е спечелил 87% от гласовете, като поддръжката за него се оказа по-голяма, в сравнение с предходните четири вота, в които е взел участие, написа още американското издание. Сега той ще употребява новия си шестгодишен мандат, с цел да затвърди контрола си върху съветската политика и да продължи войната в Украйна. Ако изкара мандата си до дъно, той ще стане най-дългогодишният съветски водач след Екатерина Велика през 18 в. ", отбелязва " Ню Йорк Таймс ".

Вестникът цитира говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, съгласно която " изборите явно не са били нито свободни, нито почтени ".

Но до момента в който Путин се приготвя да встъпи в пети президентски мандат, той наподобява все по този начин самоуверен, задълбочавайки борбата си със Запада и показвайки подготвеност да продължи да изостря напрежението. Запитан на конференцията дали счита, че е вероятен пълномащабен спор сред Русия и НАТО , Путин отговори: " Мисля, че в днешния свят всичко е допустимо ", написа още " Ню Йорк Таймс ".

Анализаторите чакат той да издигне твърдолинейни поддръжници на войната в съветското държавно управление, залагайки на това, че западната поддръжка за Украйна в последна сметка ще се разпадне и украинското държавно управление ще бъде насила да договаря за спокойно съглашение при изискванията на Русия, показва американският вестник.

Путин ще изтълкува сегашната си изборна победа като " огромна победа и удостоверение на неговата политика ", споделя в изявление за немското сп. " Фокус " Щефан Майстер, началник на Центъра за ред и ръководство в Източна Европа. Той предвижда, че Путин ще продължи да " губи визия за действителността " и да се " откъсва от личния си народ ".

" Той ще почувства прилив на сили да продължи войната ", счита Майстер, който също по този начин чака в Русия да последва нова готовност. Но съгласно немския специалист сходен ход ще породи вътрешни проблеми в Русия. " Ще има все по-малко средства за обучение, опазване на здравето и обществени грижи. Ще се ускори и напрежението в обществото ", добавя Майстер.

Сп. " Фокус " се стопира и на казуса до каква степен е действителна публичната поддръжка за Путин в Русия. " Въпросът кой ще завоюва съветските президентски избори през цялото време бе чисто реторичен. Фактът, че Владимир Путин ще застане отпред на Русия след 17 март беше явен освен за доста западни наблюдаващи, само че и за множеството руснаци ", написа немското издание.

" За доста от тях изборите в действителност са единствено обред. На всички е ясно, че решението е взето авансово ", счита Александър Либман, учител по политически науки и специалист по Източна Европа в Свободния университет в Берлин.

" Бих споделил, че преди войната имаше една забележителна част от руснаците, които бяха склонни да гласоподават непринудено за ръководителя на Кремъл. Все отново в Русия неговото ръководство до последния миг се свързваше с стопански разцвет ", показва Либман.

С нашествието в Украйна обаче настроенията в страната се трансформираха. " Хората са извънредно несигурни ", означи Либман. Според немския политолог, Путин можеше да загуби изборите, в случай че бяха транспарантни и почтени, " въпреки че това е единствено съмнение ".

Вестник " Телеграф " през днешния ден разгласява публикация на английския министър на защитата Грант Шапс, съгласно който Путин се държи като " актуален Сталин " . Шапс написа, че съветският водач е " откраднал изборите ", откакто е предиздвикал съперници като Алексей Навални да бъдат " хвърлени в пандиза или убити ".

" Той, несъмнено, няма да стигне до средата, откакто открадна по този начин наречените избори в неделя, на които политическите съперници са или хвърлени в пандиза, или убити ", предвижда английският министър на защитата.

" Шокиращо е, че в края на идващия си петгодишен мандат той ще бъде на власт съвсем тъкмо толкоз дълго, колкото и диктаторът Йосиф Сталин. Путин се държи като актуален Сталин. Това е тиранин, на който Западът би трябвало да се опълчи. Ние разполагаме със средствата, само че, както споделих, стоешком пред Златоустовия манастир " Свети Михаил " [в Киев], би трябвало да покажем, че имаме груповата воля да победим ", написа още Шапс в публикацията си за " Телеграф ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР