Някои родители смятат, че данните на учениците може да бъдат

...
Някои родители смятат, че данните на учениците може да бъдат
Коментари Харесай

Как продажбата на Школо стана новата дъвка за социалните мрежи

Някои родители считат, че данните на учениците може да бъдат събирани и употребявани в друга страна, МОН сезира ДАНС

Платформата " Школо ", която поддържа електронни дневници в доста учебни заведения, става благосъстоятелност на английска компания. Страхове за персоналните данни на учениците доведоха до инспекции на институциите. В последните дни обществените мрежи завряха от отзиви. Някои родители считат, че данните на учениците може да бъдат събирани и употребявани в друга страна. Сезирани бяха ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни, които оповестиха, че ще ревизират продажбата. Институциите бяха сезирани от Министерството на образованието и науката, откакто шефове, учители и родители показаха обществено опасения за отбраната на персоналните данни.

Чуждестранна компания ще има достъп до персонални данни на български възпитаници - този слух провокира терзанието на родители, откакто преди дни стана ясно, че частната компания  " Школо ", която поддържа електронни дневници в близо 1700 образователни заведения в България, става благосъстоятелност на английска компания.

Към разпространителите на този слух се причислиха консервативни политици и деятели, а тематиката стана толкоз обсъждана, че Министерството на образованието и науката (МОН) реши да сезира две институции, които да създадат инспекции.

Представители на " Школо " и IT бранша обаче споделят, че продажбата няма общо с данните на учениците, английската компания няма да има никакъв достъп до тях и реакцията на МОН е политически стимулирана.

Платформата за учебен програмен продукт " Школо " поддържа електронните дневници на над 1700 образователни институции в страната. Освен електронни дневници тя съдържа и електронни уроци, карти, проби, образователни принадлежности, изявления и дава опция за администриране на извънкласни действия, статистически информации, учебен календар, ръководство на складови наличия и инвентаризация, модул за разплащане, мобилно приложение и други.

Електронните дневници станаха наложителни във всички учебни заведения, детски градини и други просветителни институции още през предходната образователна година - 2022/2023.

Тогава на образователните заведения беше дадена алтернатива да избират сред частна компания, която да даде тази услуга, и държавната Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕСПУО). По данни на МОН през днешния ден тя се употребява от около 830 училища - близо два пъти по-малко от тези, които употребяват " Школо ".

Компанията Джунипър Едюкейшън (Juniper Education) е най-големият снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Англия. Там тя работи с над 14 000 учебни заведения. Организацията предлага разнообразни софтуерни системи за начални и междинни учебни заведения, в това число системи за ръководство на данни, следене на напредъка на учениците, учебни уеб страници, ръководство на човешките запаси и финансите, просветителни запаси и услуги за продължаваща подготовка, измежду които и образования за педагози и чиновници.

Съоснователят на " Школо "  Мирослав Джоканов обаче отхвърли изказванията, като отговори в детайли в профила си във Facebook на множеството противоречиви въпроси към продажбата.

По негови думи данни като адреси, имена, оценки и отсъствия не са благосъстоятелност на " Школо " и надлежно не са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения, като " Школо " е единствено обработващ орган. " Служители на Juniper нямат достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един чиновник на Juniper няма достъп до базата данни ", написа той.

" Британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България. "

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР