Някои родители със сигурност ще възразят. Те са убедени, че

...
Някои родители със сигурност ще възразят. Те са убедени, че
Коментари Харесай

Родителите често обясняват буйното поведение на детето си с прекаляването със сладкото

Някои родители сигурно ще възразят. Те са уверени, че детето им става хиперактивно и неконтролируемо, когато погълне един сладолед, вафла или шоколадови бонбони. Изведнъж стартират да упрекват кулинарните изкушения за невъздържаното и безотговорно държание на детето си и се заричат, че другия път няма да му дават да яде сладко. Ама това в никакъв случай не става.

Ще се изненадате да разберете обаче, че съгласно откривателите няма такова разбиране като „ превъзбудено поради захарта “. Всъщност не съществуват никакви доказателства, че захарта прави детето хиперактивно – просто толкоз сме привикнали да мислим по този метод, че имаме навика да упрекваме сладкото поради смяната в държанието на детето. По-лесно е да считаме, че е отговорна захарта даже когато детето не е погълнало такава.

„ Захарта не въздейства на държанието на децата " , безапелационен е доктор Марк Уолрайх (Mark Wolraich), шеф на Здравния теоретичен център за поведенческа педиатрия към Университета на Оклахома, който изследва резултата на захарта върху деца още през далечните 90-те години.

Според изследване от 1994, оповестено в Journal of Abnormal Child Psychology, в което взимат присъединяване  35 деца на възраст от 5 до 7, майките елементарно могат да бъдат заблудени. На тези деца е дадена напитка, съдържаща неестествен подсладител, наименуван аспартам, който не е от захар, а от аминокиселини. На половината от майките е казано, че децата им са консумирали захар. Когато откривателите подканят майките да дадат оценка за държанието на своите деца. Жените, на които са споделили, че на децата им е дадена захар, са ги определили като по-хиперактивни. Ето по какъв начин плацебо резултатът се оказва по-мощен от действителността.

Провеждат се и спомагателни изследвания, които се комбинират в едно общо от 1995 година В него откривателите статистически проучват резултатите от извършените досега опити и стигат до заключението, че захарта несъмнено не въздейства на държанието на децата.

Цветелина Велчева по материали от Live Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР