Някои райони в Гърция, като Солун и популярните туристически дестинации,

...
Някои райони в Гърция, като Солун и популярните туристически дестинации,
Коментари Харесай

Лудост на жилищиния пазар в Гърция: имоти някои райони вече са по-скъпи от тези в центъра на Атина

Някои региони в Гърция, като Солун и известните туристически дестинации, към този момент изпреварват по цени на парцелите даже центъра на Атина. Стойността на жилищата в тези области са се повишили доста през последните години.

Солун да вземем за пример, към този момент е изпреварил Атина или най-малко това сочат последните данни. От третото тримесечие на 2019 година до третото тримесечие на тази година междинната желана цена за жилище в Солун е повишена с 83,5%, достигайки 2 400 евро на квадратен метър, до момента в който в центъра на Атина междинната цена е по-ниска 2 177 евро на квадратен метър, което е нарастване от 43% от 2019 насам. Така Солун става по-скъп от столицата с разлика от 10,2%. Това демонстрира, че има извънреден растеж на търсенето и цените, по-голяма част от който евентуално идва от чужденци.

В прилежащия Халкидики, прочут със своите ваканционни парцели, междинната желана цена към този момент е с 12,2% по-висока от тази в Атина, достигайки 2 445 евро на квадратен метър. В региона се развиват нови качествени ваканционни парцели и въпреки ползата за покупки от Русия да е липсващ през последните години, наподобява, че търсенето е обезщетено от жители на други страни, което поддържа цените високи.
 Цените на парцелите в Гърция не престават да порастват с близо 30% в някои региони
Цените на парцелите в Гърция не престават да порастват с близо 30% в някои региони

Чуждестранните вложители са привлечени от първокласни и по-скъпи жилища

В същото време, в Цикладските острови, където ваканционните парцели са най-вече първокласни и новопостроени, междинната цена е още по-висока 3 583 евро на квадратен метър, което е с 64,5% повече от тази в столицата. Основен фактор за това е, че доста ваканционни парцели на тези острови са новопостроени или на по-малко от 15 години и нормално имат първокласен темперамент (напр. градини, басейни, огромни площи и т.н.), което ги прави по-скъпи. През последните години са направени обилни вложения в построяването на нови ваканционни комплекси, а заради високото търсене и високи цени, за продажба са оповестени и доста качествени парцели, купени като ново строителство, например в средата на 2000-те години.
Район Средна цена (€/кв.м.) Нарастване от 2019 година в процент Разлика по отношение на Атина (%) Солун 2,400 +83.5 +10.2 Център на Атина 2,177 +43 - Халкидики 2,445 Няма данни +12.25 Циклади 3,583 Няма данни +64.5
Тази таблица демонстрира по какъв начин Солун, Халкидики и Цикладите изпреварват по цена на квадратен метър центъра на Атина, като най-впечатляващо е повишаването в Солун, където повишаването на цените е със забележителните 83.5% от 2019 година насам.

Това значи пазара на недвижими парцели в Гърция има нови водачи. Възстановяването на пазара в Атина стартира още през 2018 година, за разлика от северния пристанищен град, където това стана по-късно и от по-ниска база. Затова през днешния ден къщите там са по-скъпи от тези в столицата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР