Някои работници в складовете на Amazon споделят, че избягват да

...
Някои работници в складовете на Amazon споделят, че избягват да
Коментари Харесай

Когато роботи оценяват и уволняват служителите

Някои служащи в складовете на Amazon споделят, че заобикалят да вървят даже до тоалетната, с цел да не губят време и да отговорят на упованията на... компютърните логаритми

Хора биват следени, оценени и – в случай че не се оправят с работата си – уволнявани от… компютърни логаритми (източник: CCO Public Domain)

Складовете за систематизиране на поръчките на Amazon са „ моторът “ на компанията – големи халета със стока, където служащите опаковат, сортират и насочват всяка поръчка, преди да бъде изпратена на купувача. Тези дни се разбра, че хората там биват следени, оценени и – в случай че не се оправят с работата си – уволнявани от… компютърни логаритми.

Amazon следи продуктивността на всеки служащ посредством компютър. Ако индивидът не се оправя с нормите, системата генерира предизвестие и може даже да приключи контракта му. Складовете на Amazon не са първият сходен случай – работещите към Uber от дълго време се оплакват, че биват ръководени от логаритми. Това би трябвало да ни накара да се замислим, тъй като сходни обстановки вероятно ще стават все по-чести.

Работници под стрес

Документи, разкрити от „ The Verge ”, демонстрират, че служащите в складовете на Amazon са подложени на стрес: те са принудени да „ поддържат движение “, като би трябвало да опаковат стотици кутии на час, и могат да изгубят работата си, в случай че не го вършат в действителност скоростно. Натискът е огромен, тъй като всеки служащ знае, че за неговото място чакат още доста безработни.

В писмо, подписано от публични представители на Amazon от предходната година, е записано, че компанията е уволнила „ стотици “ чиновници в един от складовете си в интервала сред август 2017 година и септември 2018 година Причината- ниска продуктивност. Говорител на компанията съобщи, че за това време са били прекъснати договорите на към 300 чиновници на цялостно работно време – заради неефективност.

Става въпрос за забележителен дял от екипа на склада: там работят към 2500 щатни чиновници. Това прави над 10% от личния състав. Една десета от чиновниците биват уволнявани годишно!

Решението идва от машина

По-шокиращо обаче е разкритието, че решението за уволняване идва от машина. В склада работи мощно автоматизиран развой на следене и оценяване. „ Системата на Amazon наблюдава темпа и продуктивността на всеки обособен служащ “, съгласно писмото, и „ автоматизирано генерира предизвестия или прекратявания [на трудовия договор] поради качеството [на труда] или продуктивността, без интервенция на надзорници “.

Накратко, чиновниците биват следени, оценени и уволнявани от роботи.

Системата следи индикатора „ TOT ”, което ще рече – „ време за задачата “. Ако служащ прекъсне работата си за „ прекомерно дълго “ време, системата автоматизирано генерира предизвестие. Тя може даже да го уволни. Някои служащи споделят, че заобикалят да вървят даже до тоалетната, с цел да не губят време и да отговорят на упованията.

Критиците на системата я правят оценка като машина, която вижда единствено цифри, само че не и хора.

Няма ли човешка интервенция?

Мениджърите на Amazon могат да следят процеса и да се намесват в него, в това число и като анулират решенията на автоматизираната система за оценяване и уволнение. Автоматизираният развой на оценяване и освобождение на чиновниците включва и процедура по обжалване, прецизира The Verge. Никъде обаче не се загатва в каква част от случаите мениджърите се намесват действително, какъв брой са обжалванията и по какъв начин мениджърите обработват сходни случаи.

Вместо това от Amazon споделят, че „ квалификацията е част от процеса за привеждане на служащите в сходство със стандартите “ и че компанията обновява нормите си за темпото на работа „ единствено в случаите, когато повече от 75% от служащите в даден склад реализират заложените цели “. Най-зле справящите се 5% от служащите „ биват изпратени на образование “, съгласно компанията.

Неприятната обстановка не е единична. Шофьорите на Uber от дълго време се оплакват от „ ръководство по логаритъм “, написа MIT Technology Review. С развиването на средствата за автоматизация автоматизацията сходни истории вероятно ще станат по-често срещани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР