Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за

...
Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за
Коментари Харесай

Фандъкова: Палатките пред Паметника на Съветската армия са незаконни

„ Някои политици употребяват преместването на Паметника на Съветската войска за пиар резултат по отношение на локалните избори “. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Коментарът ѝ е във връзка среднощната офанзива против монумента в Княжеската градина, при който бяха арестувани четирима души. От Министерство на вътрешните работи осведомиха, че на място са открили една потърпевша жена, която е била напръскана със спрей. 

Фандъкова разяснява още, че отговорността за хората, които стоят през нощта пред паметника, е напълно на уредниците на палатковия митинг.

По Закона за събранията и митингите митингите имат съгласувателен темперамент. Ние сме съгласували митинг без слагане на палатки, тъй че палатките пред паметника не са законни, добави кметът.

Решението на Столичната община е доста ясно – преди няколко месеца  СОС взе решение за преместването на паметника, изпратих това решение на тогавашния регионален шеф.  Вече има дейности по осъществяване на това решение, напомни Фандъкова. После добави: „ Всъщност, уредниците, водачите на политическите партии , които стоят пред паметника, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, с цел да стоят цяла нощ " , добави кметът на София “.

Тя добави, че се тормози в тези „ политически борби “ да не пострадат хора. Затова и полицията има наличие, разговаряхме с шефа на Столичната дирекция на вътрешните работи да не се допусне такава обстановка, добави кметът. 
" Организирана провокация "
„ Агресията, похищението към хора и чупенето на паметника на Съветската войска е неприемлив вандалски акт “, разгласи от своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова относно нападението.

" Осъждаме най-остро насилието и омразата. Паметниците са нашата история. Унищожавайки тях, унищожавате българската памет ", декларира Нинова в пост в профила си във „ Facebook “.

Нинова счита, че става въпрос за организирана провокация за усилване на опълчването и втълпяване на ненавист.

" Настояваме държавното управление, регионалната управа и общината незабавно да вземат ограничения, с цел да подсигуряват целостта на паметника и сигурността на жителите. Както и правоохранителните органи да разкрият причинителите и те да понесат своята отговорност. Питаме самонареклите се евроатлантически партии - насилието, побоят над хора и саморазправата европейски полезности ли са? Очакваме всички политически партии да се разграничат от този вандалски акт и да спрат да опълчват едни българи против други. Историята ни е обща и би трябвало да я пазим ", написа още Нинова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР