Някои от тях липсват повече от други Емил Василев преди

...
Някои от тях липсват повече от други Емил Василев преди
Коментари Харесай

Близо 500 марки са напуснали пазара на смартфони с от 2017 година насам

Някои от тях липсват повече от други

Емил Василев преди 11 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 19:05 | 21.09.2023

Тайна функционалност на Android може да направи телефона ви по-удобен: просто задръжте пръста си върху екрана

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 10:42 | 20.09.2023

Блогър откри тайвански чип на Realtek в съветски екран със 140 локализационни точки

АвтомобилиИван Давидов - 0:08 | 21.09.2023

Здравият разсъдък стартира да си пробива път. Още един авто производител заприказва за заплахите от безалтернативно, „ EV only “, бъдеще

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Колко марки съгласно вас са напуснали пазара на смарт телефони от 2017 година насам? Вероятно се сещате за такива като LG, само че има и доста по-малко известни марки. Може би 50 или 100? Действителната цифра е съвсем 500.

Анализ на Counterpoint Research демонстрира, че в пика си през 2017 година е имало повече от 700 марки смарт телефони, които са съдействали за 1,5 милиарда продадени устройства годишно. През 2023 година този брой е намалял с 1/3 до съвсем 250.

Почти всички от тези марки, които са закрити през последните 5 години са били локални, като са се намирали тук-там като Индия, Близкия изток, Африка, Китай, Япония и Южна Корея. Броят на световните марки, като да вземем за пример Samsung остава непрекъснат – над 30.

Counterpoint Research акцентира няколко аргументи за намаляването на броя на марките през последните 7 години. Пандемията и дефицитът на съставни елементи, които започнаха през 2020 година оказаха голямо въздействие, а световното икономическо закъснение след нахлуването на Русия в Украйна през предходната година накара доста по-малки компании за смарт телефони да прекратят активността си.

Местните марки се сблъскват и с други фактори, които убиват бизнеса им. Все повече хора употребяват устройствата си за по-дълго време преди да ги обновят, по-евтините смарт телефони непрестанно усъвършенстват качеството си, налице е съзряване на потребителската база, следим софтуерни преходи като този от 4G към 5G, а шепа огромни марки държат по-голяма част от пазара.

Друга област, която оказва въздействие са ремаркетираните (refurbished) смарт телефони. Продажбите на такива смарт телефони са нарастнали с 14% през 2021 година спрямо 5% за продажбите на нови смарт телефони. Разликата е още по-ясно изразена през 2022 година: 5% растеж за ремаркетираните и -12% негативен растеж за новите смарт телефони.

Една от най-големите жертви на пазара на смарт телефони напоследък е LG. След 6 години на загуба, възлизаща на съвсем 4,5 милиарда $, през 2021 година за подразделението за смарт телефони на компанията беше взето решение да се приключи активността му. То напусна промишлеността преди 2 години, като взе със себе си някои от най-иновативните, въпреки и не всеки път сполучливи смарт телефони напоследък.

Counterpoint чака от ден на ден марки за смарт телефони да се провалят с течение на времето, което ще даде спомагателна власт в ръцете на софтуерните колоси. Въпреки това по-малките марки може да съумеят да оцелеят, като предложат нещо неповторимо, като да вземем за пример Doro, която е ориентирана към по-възрастните консуматори, и Fairphone, която се концентрира върху лесните поправки и дългата софтуерна поддръжка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg