Някои от считаните за най-полезни храни могат да са и

...
Някои от считаните за най-полезни храни могат да са и
Коментари Харесай

Разберете, кой са опасните страни на най-полезните храни

Някои от считаните за най-полезни храни могат да са и нездравословни. Разберете, кой са рисковите страни на най-полезните храни
Грейпфрут
Всички сме чували какъв брой е потребен грейпфрутът за обмяната на веществата, по тази причина потреблението му постоянно се предлага при диети за намаляване. Освен това той е един от плодовете с най-високо наличие на витамин С.

Оказва се обаче, че плодът с алена вътрешност е противопоказен при някои болести. Лекарите постоянно предизвестяват своите пациенти да не пият сок от грейпфрут, когато одобряват медикаменти.

Причината е, че сокът на плода съдържа съставките нирангин и псорален, които унищожават намиращия се в тънките вътрешности и черния дроб ензим P-450 3A4, виновен за разграждането на признатите лекарствени субстанции. Това води до задържането и натрупването им в кръвта и може да провокира отравяне.

Според направените проучвания една чаша сок (250 ml) е задоволителна, с цел да се прояви упоменатото влияние. Твърди се, че с цел да се избегне това въздействие на сока, е належащо да минат най-малко 24 часа от консумирането му.
Сред медикаментите, чието деяние става изключително рисково в комбиниране със сок от грейпфрут, са лекарства за лекуване на хипертония, психотропни субстанции, приспивателни и за лекуване на епилепсия, понижаващи холестерола медикаменти, както и такива за полова мощност и против стомашно-чревни болести, предизвестяват експертите. 

 
Киви
Вече упоменатият витамин С, който е в изключително висока централизация и в кивито, е една от аргументите да считаме припомнящия безкрилата птица плод за супер храна. Той обаче е измежду дребното артикули, съдържащи оксалати – естествени вещества, които при мощна централизация в телесните течности кристализират и могат да доведат до проблеми с бъбреците или жлъчката . Това може да се случи единствено при съществено предозиране с витамин С, което е по-вероятно при банкет на таблетки от витамина, в сравнение с при потреблението на плодове.

Кивито дружно с банана, авокадото и цитрусовите плодове е противопоказно за хора, страдащи от алергия към латекс. 

 
Ябълка
„ Една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен ” – в тази публикувана в англоезичните страни сентенция безспорно се крие истина. Популярният плод обаче е митологизиран в не толкоз добра светлина. Спомнете си единствено за плода от Дървото на познанието, с който Ева изкушава Адам, и ужасяващите последствия след отхапването от примамливия плод. Или пък за Снежанка, която е отровена от проклетата си мащеха с късче от апетитната ябълка. Макар последната история да е от сферата на приказното, в нея се крие доза научнообоснована истина.

Оказва се, че ябълките могат да са отровни, в случай че се обхванат дружно със семките, защото в тях се съдържа отровното вещество цианид. Семките от една ябълка мъчно биха умъртвили някого, само че въпреки всичко имайте едно мислено идващия път, когато гризете вкусния плод чак до дръжката.

 

 
Вишни
Също като ябълките вишните съдържат цианид, прикрит в костилките. Това се отнася още и за кайсиите, прасковите и сливите . Разбира се, в случай че погълнете няколко костилки, нищо ужасно няма да ви се случи, тъй като организмът ни може да се оправи с избрани количества от веществото, само че огромните дози са рискови.

Симптомите на леко отравяне са главоболие, световъртеж, загуба на ориентировка, тревога и повръщане. Прекомерните количества може да доведат до затруднено дишане, нараснало кръвно налягане, интензивен сърдечен темп, бъбречна непълнота и даже гибел.

 
Шоколад
Открай време обичаното на милиони хора по света лакомство е известно със своите потребни субстанции, познати на коренното население на Централна и Южна Америка още преди 3000 години.

Какаовите зърна, които са в основата на приготвянето на вкусния десерт, съдържат три изключително потребни съставки това са теоброминът, който има успокояващо деяние, кофеинът, подтикващ нервната интензивност, и теофилинът, който уголемява кръвоносните съдове. Както останалите храни в този лист, по този начин и шоколадът може да бъде рисков, изключително в случай че се изяде прекомерно огромно количество от него. Както е известно, той е изключително рисков за домашните любимци. Дори 40 г от вкусотията, изкушаваща и четириногите ни другари, може да бъде извънредно рискова за тях. А при по-големи количества би била смъртоносна.

Хората също не са застраховани против рисковете за здравето им, които крие шоколадът, само че популярност Богу, на нас ни е нужно да погълнем доста по-голямо количество, с цел да се озовем в болница.

Препоръчителната дневна норма от десерта е 30 година

 
Бадеми
В последно време потреблението на сурови ядки и изключително на бадеми е станала доста известна и е мощно препоръчвана. Струва си обаче да се замислим дали не е по-добре да следваме откритата процедура и да ядем ядките единствено след термална обработка. Горчивата вариация на бадема, която е изключително ароматна, и по тази причина постоянно се употребява при приготвянето на десерти и други ястия, съдържа към този момент познатия ни токсичен цианид.

Точно заради тази причина той се обработва, с цел да се отстрани отровата, която се унищожава при нагряване. Неслучайно в някои страни (например Нова Зеландия) горчивият бадем е неразрешен за продажба със закон.
Кашу
Считаният за ядка артикул в действителност съставлява семена, които са част от плодовете на дървото кашу. Предлаганите в комерсиалната мрежа семена не са сурови, а са авансово обработени на пара. Това се постанова, с цел да се извлече съдържащото се в суровото кашу вещество урушиол, срещано и в отровния бръшлян, което провокира алергии. Ако се одобри в огромни количества, веществото може да бъде смъртоносно. Макар че случаи на отравяне с кашу се записват извънредно рядко, при хората, занимаващи се с обработването му, постоянно се следят нежелани странични реакции, да вземем за пример инфектиране на кожата.

Суровите ядки съдържат още и нездравословните трипсин инхибитори, които блокират разграждането на белтъците в организма. Също по този начин те са и панкреатотоксични, което ще рече, че могат да са рискови за хора, страдащи от проблеми с инсулина. Вече упоменатите трипсин инхибитори се съдържат и в суровите яйца, и бобовите култури, както и в други хранителни артикули. Затова експертите предлагат суровоядството да се заобикаля, колкото и промотирано да е то напоследък.

 
Червен фасул
Една от евентуално най-опасните за здравето разновидности на бобовите растения е аленият фасул.

Съдържащият се в него токсин фитохемаглутинин може да ви вкара в болница при консумация на единствено няколко от суровите бобени зърна. Малко повече от тях могат и да ви вкарат в гроба.

За да се избегнат сходни опасности, бобът би трябвало да се вари най-малко 10 минути. Американската организация по храните даже предлага варенето да продължи най-малко 30 минути, с цел да се подсигурява цялостното заличаване на токсина при продължителната термична обработка.

Продължителното готвене при по-ниска температура, да вземем за пример на 80 градуса, без авансово сваряване, ще направи аления фасул пет пъти по-токсичен, в сравнение с, когато е недопечен.

 
Картофи
Този тип зарзават също може да бъде токсичен. В него се съдържа мощно токсичното вещество соланин, което може да докара до редица здравословни проблеми и даже гибел. Най-високо е наличието му в кората, а в позеленелите и прораснали картофи концентрацията му се усилва неведнъж. В сходни случаи топлинната обработка напълно не е задоволителна за обезвреждане на токсина – такива картофи би трябвало да се белят надълбоко, тъй че да се изрежат всички зелени сектори, а мощно прорасналите зеленчуци – да се изхвърлят. Най-потърпевши от въздействието на соланина нормално са дребните деца, защото стомашно-чревната им система не е изцяло развита.

Неразположенията нормално настъпват 50 до 60 мин след консумация на токсичното вещество с картофите. Симптомите са гадене, повръщане, слюноотделяне, коремни болки, диария, звук в ушите, нервни разстройства, зной, спазъм, пристъп и други

Прорасналите и позеленели картофи са изключително рискови за бременните дами, защото могат да доведат до увреждания в плода.

 

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР