Някои от хората, които живеят в контейнери, казват, че като

...
Някои от хората, които живеят в контейнери, казват, че като
Коментари Харесай

Жителите на Турция и Сирия ще живеят десетилетия с последиците от мощния трус преди година

Някои от хората, които живеят в контейнери, споделят, че като цяло в тях е относително топло през нощта (част от контейнерите са оборудвани с климатици, в други има печки). Други разселени поданици се озоваха в сглобяеми къщи, които са малко по-големи, с две спални и дневна. Част от оживелите от земетресението пък към момента живеят в палатки макар температурите, които през нощта падат под нулата.

Междувременно в региона от самото начало има земетресения, които стряскат изтерзаните и изтощени хора. Според специалисти вторичните трусове ще продължат сред три и пет години.

Земетресенията станаха причина и за голяма вътрешна миграция.

Снимка: БТА/AП

Скоро след нещастието в региона на бедствието започва създаване на нови жилища. В момента се строят жилищни блокове, къщи, офиси, индустриални зони, хранилища, магазини. В градовете и селата е почнало строителството на общо 307 хиляди сгради (някои от тях към този момент са построени).

Междувременно са стартирали доста планове в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия. Световната банка и Европейски Съюз също оказват забележителна поддръжка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда посети окръзите Хатай и Газиантеп, даде обещание, че напъните на управляващите няма да стопират до цялостното възобновяване на района.

Макар да е предходна една година от земетресението, ние усещаме болката поради всеки заровен човек. В наши ръце е да сменяем разрушеното с ново и да компенсираме материалните вреди. Работим без спиране, ще надигнем на крайници целия регион, сподели президентът.

Ердоган пътува до зоната на злополучие броени дни след земетресенията. Президентът побърза да обещае на жителите решения на проблемите, свързани с вредите, които обгръщат повърхност, по-голяма от тази на България, и които съгласно парламентарно следствие са коствали на страната съвсем 10 % от нейния Брутният вътрешен продукт.

Според мнозина многото жертви и опустошения се дължат на корупцията в границите на строителния взрив в Турция, траял две десетилетия.

Очевидно жителите на Турция и Сирия ще живеят с последствията от случилото се на 6 февруари 2023 година още десетилетия. До този стадий те показват невероятна устойчивост и увереност, до момента в който в това време е в ход дългият развой на възобновяване на района.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР