Някои криминални случаи остават неразкрити. Други изненадващо се радват на

...
Някои криминални случаи остават неразкрити. Други изненадващо се радват на
Коментари Харесай

Случаят Миранда Фенър: Бруталното убийство, което разбуни духовете след 20 години

Някои престъпни случаи остават неразкрити. Други изненадващо се радват на развиване след 20, 30 или 40 години. Тoчно това се случва и с убийството на 18-годишната Миранда Фенър. Ето по какъв начин едно грубо намушкване с нож и прерязване на гърло през 1998 година е разкрито и справедливостта спечелва след повече от 20 години...

На 15 ноември 1998 година 18-годишната Миранда Фенър работи нощна промяна в магазин за видеокасети чартърен в Лорел, Монтана. По някое време сред 19:45 и 20:15 ч. незнаен нападател влиза в магазина, грабва Миранда в тил и я намушква грубо с нож, след което прерязва гърлото ѝ. Младото момиче умира в болница " Сейнт Винсент " няколко часа по-късно.

Грабежът не е посочен като претекст, защото нито от видеотеката, нито от Миранда са били откраднати пари. В 20:15 ч. минаващ наоколо водач видял нещо, което приличало на жена, пълзяща от прага на магазина - това била Миранда. Шофьорът се обадил на 911 и Миранда била откарана в болница, където два часа по-късно умряла от раните си.

Над 700 души са разпитани по отношение на Миранда и нейното ликвидиране, само че в никакъв случай не са осъществени арести или не са посочени обвинени . Според служители на реда от Билингс, Монтана, има голямо количество папки с информация, обвързвана със случая, и все пак тя към момента чака, с цел да бъде спретнат пъзелът на бруталното закононарушение.

През 2012 година убийството на Миранда попада в графата  " студени досиета " на полицията в Билингс.

Miranda Fenner was murdered on 15 Nov. 98’ in Laurel MT. Her murderer was finally arrested in 19’. Today is a day to honour Miranda, her life should never be forgotten.
— Luciana (@vegananthro_)
Убиецът на Миранда остава незнаен в този момент и казусът неразкрит за още няколко години.

Идентифициране на причинителя

След като годините минават без обвинен, казусът се трансформира в национална история. Семейството на Фенър се появява в " Дейлийн " и други национални новинарски излъчвания в опит да бъде открит килъра ѝ.

През 2019 година изненадващо е идентифициран заподозрян, който се е признал за отговорен за към този момент закрития случай за убийството на Миранда Фенър.

Шерифът на окръг Йелоустоун Майк Линдър заявява на конференция 31 години след осъществяването на убийството, че правоохранителните органи са разпознали Закари Дейвид О'Нийл , който е упрекнат и за обезчестяване и опит за ликвидиране на друго момиче също през 1998 година

О'Нийл се признава за отговорен за убийството на Фенър.

Детективите Франк Фриц и Шейн Банкрофт работят по случая в продължение на близо 11 години, в това число организират изявленията и разпити и употребяват най-новите ДНК технологии. Те отдават дължимото на работата и непрестанната отдаденост на доста хора, с цел да слагат О'Нийл зад решетките.

" Всички ние имаме деца, които са израснали в нашата общественост, които имат работа на ненапълно работно време в локалния бизнес. Можете ли да си визиите през какво е трябвало да преминат Фенерови през всичките тези години? Горчиво е, не ме разбирайте неправилно, само че с цел да им помогнем да получат някакво облекчение и нещо в действителност си коства ", сподели Банкрофт.

Man admits killing Miranda Fenner in 1998
— Phoebe Tollefson (@PhoebeTollefson)
Семейството на Фенър разгласява следното изказване:

" Искаме да използваме опцията да благодарим на всички за добротата и поддръжката през последните 20 години. Радостни сме, че се вижда краят на кошмара, който аргументи толкоз доста тъга и болежка на всички, които познаваха и обичаха Миранда. За страдание нищо няма да върне Миранда и можем единствено да се молим на други фамилии да бъде спестена скръбта, която този тип закононарушения предизвикват. Искаме да благодарим на шерифската работа на окръг Йелоустоун, на отдела за студени случаи и на всички организации и лица, взели участие в следствието. Тяхната безрезервност и отделеното им време са високо ценени. Искаме да благодарим на всички, които споделяха нашите плакати и знаци през годините. На всички, които не се отхвърлиха и продължиха да търсят отговори. На всички, които ни предоставиха толкоз доста обич и поддръжка. Моля, разберете, че фамилията ни към момента се оправя с последните събития по случая Мирандас, и с почитание молим за усамотение в този миг. "

39-годишният О'Нийл в началото е разпознат от проверяващите органи от окръг Йелоустоун, когато през 2017 година признава за опита за обезчестяване и ликвидиране на вестникар в Уест Енд на Билингс. По това време той е бил в затвор в щата Вашингтон по обвинявания в кражба с щурм.

Бил е превозен в Билингс и през януари е признал виновността си за това закононарушение. 

Срещу О'Нийл са повдигнати обвинявания в съзнателно ликвидиране по делото на Фенър. Той е застрашен от пожизнен затвор като част от съглашението за признание на виновност.

Как приключва този ужасяващ случай

С признаването, задържането и осъждането на Закари О'Нийл следствието завършва след повече от 20 години, но скръбта и болката, които жертвите му носят, ще продължат цялостен живот.

Двадесет и четири години след закононарушението се основава стратегия, която събира дружно жертви на закононарушения и наказани нарушители, с цел да се излекуват.



Джулия Лилетън е точно другото момиче, което е изнасилено и намушкано с нож от О'Нийл през септември 1998 година Тя си спомня: " Получих няколко прободни рани с нож в ръцете. Той съвсем отряза палеца ми и знаех, че не мога да продължа да се съпротивлявам против него. Бях изтощена, изтощена и изтощена... и ужасена. Ужасът и страхът и те сковават ".

Седмица по-късно събитие О'Нийл изнасилва друга жена. А по-късно, на 15 ноември, той нанася нов удар - убива 18-годишната Миранда, която не съумява да оцелее.

Лилетън споделя: " Чувствах, че сред моя случай и нейния има връзка. И попитах детективите и те споделиха, че не, това са два напълно разнообразни случаи и даже въобще не са свързани ".

По-късно обаче излиза наяве, че тя е била права.

О'Нийл е наказан на три доживотни присъди затвор както за убийството на Фенер, по този начин и за изнасилването и опита за ликвидиране на Лилетън.

Сега Лилетън се пробва да помогне на други жертви на закононарушения.

През 2022 година тя стартира да пътува из щата, разговаряйки със пандизчии в границите на " Панелите за влияние върху жертвите " на Департамента за осъществяване на наказванията в Монтана - 13-седмична стратегия, предопределена за създаване на съпричастност и понижаване на рецидивизма.

Тя споделя: " Влязох в нея с мисълта, че оказвам помощ на другите, само че действително тя помогна на мен ".

Докато Лилетън се приготвя за идната си презентация в пандиза на щата Монтана, където сега е настанен О'Нийл, тя се надява да изведе и други хора от сенките и да тръгне по пътя на изцелението.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР