Някои коктейли са кръстени просто на съставките си, като джин

...
Някои коктейли са кръстени просто на съставките си, като джин
Коментари Харесай

Историите зад 5 напитки, кръстени на истински хора

Някои коктейли са кръстени просто на съставките си, като джин с тоник, а други, като Манхатън, отразяват мястото, където са се появили. Има и такива, които са кръстени на действителни хора, известни или не. Въпреки че някои от тях могат да бъдат проследени до един човек, други имат по-мрачен генезис, което прави историята им още по-завладяваща (а от време на време и измислена). Ето историите на 5 питиета, кръстени на същински хора.

 Bellini Cipriani, Macaroni Grill, Dunwoody GA

Белини е кръстен на Джовани Белини, фамозен ренесансов художник, създател на творби като „ Агония в градината “ и „ Кръвта на Спасителя “. Но той не е измислил присъщата лятна напитка, нито е бил жив, когато тя се е появила – коктейлът е дело на човек на име Джузепе Чиприани.

Чиприани основава Harry’s Bar във Венеция, Италия, и някъде през 30-те или 40-те години на предишния век взема решение да добави пюре от бели праскови към просеко. Сравнявайки розовия цвят на новата напитка с нюанса, който се вижда на някои от най-известните картини на Белини, той кръщава скромния си коктейл в чест на майстора.

Често се приказва, че бенедиктинският духовник Дом Пиер Периньон е единственият виновен за основаването на шампанския способ за произвеждане на пенливи виновност, само че това е единствено един от многото легенди, свързани с напитката. Той обаче има значителен принос за рационализиране на индустриалния развой, а едно от същинските му достижения като занаятчия на избата в абатство във Франция включва сполучливото купажиране (смесване) на грозде, с цел да се преодолеят несъвършенствата в качеството на виното. Смята се, че пресилената легенда за Дом Периньон се дължи значително на изказванията на Дом Гросар, последния ковчежник на абатството Периньон, в годините след Френската гражданска война.

Много бармани настояват, че миксологията е просвета, и в тази ситуация с френския аператив Дюбоне са прави. Говори се, че химикът Жозеф Дюбоне е търсил метод да направи вкусни дозите хинин (съдържащ се в дървото цинона), които френските задгранични легионери в Северна Африка са приемали, с цел да се борят с маларията. Но в книгата „ Просто тоник “ създателите Ким Уокър и Марк Несбит спекулират, че е по-вероятно той просто да е търсил лековит тоник като цяло, а не съответно като средство против малария. Така или другояче, през 1846 година той измисля съвършената запарка: примес от подсилено вино, билки, подправки и точното количество хинин.

Дюбоне съществува и до през днешния ден и се твърди, че е обичано на кралица Елизабет II. Ако желаете да го пиете като нея, комбинирайте 50 грама от питието с 25 грама джин плюс лед и комат лимон и разбъркайте, до момента в който се охлади.

Това създание, основано в нюйоркският хотел Улдорф Асториа, преди сухия режим в Съединени американски щати се състои от равни елементи джин от трънки, сок от лайм и кайсиев ликьор, въпреки че от време на време се употребява и лимонен сок.

Привлекателният рубиненочервен цвят на Чарли Чаплин се дължи на джина от трънки, който се подготвя посредством накисване на зрели плодове от трънки, сходни на сливи, със захар и елементарен джин. Комбинацията от джина и кайсиевия ликьор основава гладка, въпреки и малко сладка напитка. Няма обаче данни дали самият Чаплин ѝ е бил обожател.

В своята кариера, траяла повече от шест десетилетия, известният американски голфър Арнолд Палмър печели 62 трофеи от PGA Tour. Той си спомня пред ESPN, че брачната половинка му постоянно правела доста леден чай и един ден той решил към него да добави и малко лимонада. След като нацелил пропорциите, Палмър намерил напитката за толкоз вкусна, че почнал да я взима със себе си, до момента в който играел. В последна сметка в един парещ летен ден той бил в Палм Спрингс, където изграждал голф игрище. На обяд помолил сервитьорката за леден чай с към една-четвърт лимонада. Когато сервитьорката отишла до прилежащата маса, клиентите там поискали „ Един Арнолд Палмър; каквото той си поръча “.

Днес компанията за питиета Arizona пуска линия публично лицензирани „ Арнолд Палмър “ с разнообразни усети, в това число зелен чай и диетични версии. През последните години Hornell Brewing (компанията-майка на Arizona) се сплоти с Molson Coors, с цел да създаде алкохолна версия на обичаната напитка за топлото време, наречена Arnold Palmer Spiked.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР