Някои животни могат да стигнат твърде далече в търсене на

...
Някои животни могат да стигнат твърде далече в търсене на
Коментари Харесай

Няма да повярвате на какво са способни земноводните за секс

Някои животни могат да стигнат прекомерно надалеч в търсене на половинка за чифтосване - в дословния смисъл , написа " Популярная механика ".

В свое проучване учени от университета на Охайо, Съединени американски щати стигат до вълнуващото изобретение, че земноводните, да вземем за пример, изминават приблизително 10 километра, а в някои случаи и до 15 километра, в търсене на полов сътрудник.

Разстоянието може и да не наподобява огромно, само че като се вземат поради скромния размер, особеностите на телосложението и късите крачка на саламандрите, плюс всички рискове, които ги дебнат по пътя, достижението им е много впечатляващо.

Тъй като не са могли да прикрепят устройства за следене на геолокацията към опашките им, учените са решили за задачите на проучването да употребяват бягаща пътечка.

При типа на дребното амбициозно земноводно е мъчно да се допусна, че то е способно да измине сходно разстояние. Деликатната кожа на саламандъра би трябвало да остава влажна от самото начало, заради което специфични жлези отделят слуз. Сексуалният поход явно е много плашещ за тези дребни същества, които във всеки един миг могат да бъдат отвлечени от гарга или да станат закуска за енот.

Земноводните са вървели по бягащата пътечка, до момента в който им стигат силите. За благополучие в опита никой от саламандрите не е потърпевш, а учените са останали изумени от тяхната устойчивост.

Защо въпреки всичко тези създания стигат толкоз надалеч поради секс? Смята се, че главната причина е разширението на местообитанието и, несъмнено, опазването на биологичното многообразие. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР