Някои хора вярват, че преминаването към хранене според кръвната група

...
Някои хора вярват, че преминаването към хранене според кръвната група
Коментари Харесай

Хранене според кръвната група A

Някои хора имат вяра, че прекосяването към хранене съгласно кръвната група A, в това число потреблението на соев протеин и някои типове зърнени храни, може да е от изгода за здравето за хората с тази кръвна група.

Д-р Джеймс Л. Д’Адамо вкарва концепцията за диети съгласно кръвната група.

Д-р Питър Дж. Д’Адамо, неговият наследник, я разпространява в „ Eat Right 4 Your Type “. Той твърди, че кръвните групи са се развили по неповторим метод в генетичната история, оказвайки въздействие върху избора на диета и извършения.

реклама

Диетите съгласно кръвната група категоризират храните на потребни, неутрални или нездравословни въз основа на кръвната група и други фактори.

Д’Адамо твърди, че потреблението на нездравословни храни провокира аглутинация, причинявайки срастване на кръвните кафези и повишавайки риска от заболяване.

Научете повече за диетата, посредством хранене съгласно кръвната група A и изказванията на Д’Адамо по-долу.

Хранене с храни съгласно кръвната група

Диетата съгласно кръвната група натъртва на сходството, включващо потреблението на „ потребни храни “, определени за всяка кръвна група въз основа на лектините, присъстващи в храната.

Индивидите се категоризират като „ секретори “ или „ несекретори “ според от способността им да секретират антигени на кръвната група в телесните течности.

Диетичните рекомендации регистрират този секреторен статус, което прави диетата персонализирана.

Препоръчват са характерни хранителни съотношения за всяка кръвна група, в допълнение диференцирани за човеци от африкански, кавказки и азиатски генезис.

Освен това на уеб страницата на D’Adamo се оферират добавки, съобразени с диета съгласно кръвната група.

Теоретичен генезис на кръвните групи

Д-р Д’Адамо допуска, че преобладаването на кръвна група А се е появило по време на ранната селскостопанска ера.

Това е повлияло на способността за елементарно асимилиране на зеленчуци и въглехидрати, като в същото време е изправено пред провокации с усвояването на скотски протеини и мазнини.

реклама

Хората с кръвна група А имат по-ниски равнища на стомашна киселина спрямо други кръвни групи, тъй че диетата, основана на месо, може да не се усвоява толкоз елементарно, колкото вегетарианската.

Ето за какво се предлага най-вече вегетарианско хранене съгласно кръвната група A, ориентирана към справяне с възприеманата по-слаба имунна система и податливостта към безпокойствие.

Обещаните резултати от тази диета включват:

  • намаляване
  • понижен риск от заболяване
  • нараснала сила
  • усъвършенствано храносмилане

Някои хора, опитващи диетата, оповестяват за загуба на тегло и намален холестерол, само че няма безапелационни доказателства, свързващи тези резултати с главната доктрина на диетата.

Подобно на доста диетични проекти, този предлага отбягване на модифицирани храни, високо наличие на захар и елементарни въглехидрати, които нормално са приети за потребни за цялостното здраве, без значение от кръвната група.

Каква диета е най-подходяща за хора с кръвна група А?

Д’Адамо поучава хората, които следват препоръките за хранене съгласно кръвната група A, да възприемат органически, вегетариански или съвсем вегетариански модел на хранене.

Препоръчителните храни включват:

  • Соев протеин, като тофу
  • Специфични зърна като лимец, ечемик
  • Орехи, тиквени семки и фъстъци
  • Зехтин
  • Някои плодове, като боровинки и бъз
  • Специфични бобови растения
  • Тъмни, листни зеленчуци като зеле, манголд и спанак
  • Чесън и лук
  • Студеноводни риби като сардини и сьомга
  • Ограничени количества пилешко и пуешко месо
  • Зелен чай

Диетата предлага банкет на протеини при започване на деня.

реклама

Разрешени са лимитирани количества скотски протеин, като пуешко и яйца, за закуска. Зеленчуци, плодове и позволените зърнени храни могат да се употребяват на всяко хранене.

Какви храни би трябвало да заобикалят хората с кръвна група А?

Наборът от храни, които хората с кръвна група A би трябвало да заобикалят, е много просторен и включва, само че не се лимитира до:

  • говеждо месо
  • Свинско
  • агнешко
  • краве мляко
  • Картофи, ямс и сладки картофи
  • Някои зеленчуци като зеле, патладжан, домати, чушки и гъби
  • Лима фасул
  • Специфични плодове като пъпеши, портокали, ягоди и манго
  • Домашни птици, разнообразни от пилешко и пуешко, като патица
  • еленско месо
  • Разновидности на риба като баракуда, пикша, херинга и сом
  • Някои зърна и зърнени артикули, в това число пшенични трици, многозърнест самун
  • Рафинирана захар
  • Рафинирани въглехидрати, като бяло брашно и бял самун
  • Масла, разнообразни от зехтин
  • Повечето подправки

Действа ли диетата съгласно кръвната група?

Д’Адамо допуска, че избрани медицински положения са свързани с кръвна група А, в това число рак, диабет, тревожни разстройства и сърдечно-съдови болести.

Въпреки това, няма научни доказателства в поддръжка на успеваемост от хранене съгласно кръвна група А за облекчение на тези характерни здравословни положения.

Например, изследване от 2021 година, включващо 68 субекта, последващи веган диета с ниско наличие на мазнини, откри, че хората с кръвна група А не са имали спомагателни изгоди за здравето спрямо тези с други кръвни групи.

По същия метод, изследване от 2018 година разкри, че кръвната група не оказва въздействие върху връзката сред спазването на диета съгласно кръвната група и вероятността от развиване на сърдечно заболяване при възрастни с наднормено тегло.

Докато изследване от 2014 година допуска евентуални изгоди като понижен ИТМ, кръвно налягане, триглицериди и холестерол за тези, които следват хранене съгласно кръвна група А, то тези преимущества не са свързани с кръвните групи на участниците.

Какви са рисковете?

Въпреки че до момента има лимитирани проучвания и не са разпознати съответни опасности, свързани с тази диета, извънредно значимо е да се признае, че диетата е ограничаваща и може да сътвори провокации при спазването.

Тези, които имат за цел да следват този хранителен проект, би трябвало да се стремят да реализират здравословно хранене посредством включване на разнообразна гама от храни, в това число разнообразни източници на протеини.

Често задавани въпроси

Може ли хората с кръвна група А да ядат захар?
Храненето съгласно кръвната група A предлага отбягване на рафинирана захар и храни с високо наличие на захар. Няма доказателства, че има съответна изгода от това. Въпреки това, това е постоянно срещана рекомендация в други диети и от доста диетолози, която евентуално ще бъде от изгода за всеки.

Подходящи ли са яйцата за кръвна група А?
Храненето съгласно кръвната група A също предлага ограничение на яйцата. Яденето им в дребни количества по време на закуска е оптимално, съгласно диетата.

Има някои известни опасности, свързани с яденето на яйца. Първо, те могат да покачат холестерола и яденето на едно яйце или повече на ден може да бъде обвързвано с шанса за развиване на някои типове рак.

Въпреки това, както при захарта, няма доказателства, че яденето или избягването на каквато и да е храна е изключително потребно за човек с избрана кръвна група.

Яйцата остават питателна храна, която може да бъде добър източник на протеин във всяка диета.

В множеството случаи яденето на 1-2 яйца дневно няма възможност да бъде нездравословно за множеството млади, здрави възрастни. Това е доказано от последните изследвания.

Едно яйце дневно може даже да помогне за поддържане на по-добри когнитивни качества при възрастни хора, съгласно спомагателни проучвания.

Заключение

Диетите съгласно кръвната група могат да доведат до загуба на тегло и други удобни резултати заради строгия си темперамент, елиминирайки храни, за които е известно, че имат негативни резултати върху здравето.

Въпреки това, няма научни доказателства в поддръжка на концепцията, че кръвната група на човек би трябвало да диктува избора на характерна диета.

Ако решите да предприемете хранене съгласно кръвната група A, от решаващо значение е да поддържате разнообразна и здравословна диета, с цел да осигурите съответно хранене.

Препоръчително е да се консултирате с вашия доктор по отношение на вашия самостоятелен риск от заболяване, защото те могат да ви насочат при поправяне на метода на живот за оптимално здраве.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР