Някои хора са любимци на комарите и са като истински

...
Някои хора са любимци на комарите и са като истински
Коментари Харесай

Учени обясниха защо някои хора са като магнити за комарите

Някои хора са любимци на комарите и са като същински магнити за тях. Ново изследване демонстрира, че това евентуално е обвързвано с метода, по който миришат, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Авторите му са открили, че индивидите, които са най-привлекателни за комарите, създават обилие от избрани химикали

по кожата си, свързани с миризмата. И неприятната вест за човешките магнити: Кръвопийците остават правилни на своите любимци с течение на времето.

" Ако имате високи равнища на тези субстанции върху кожата си, вие ще сте индивидът на пикника, който ще получи всички ухапвания .

Фолклорът изобилства от изказвания за това кого най-вече хапят комарите, само че множеството от тях не са подкрепени от съществени доказателства ", споделя Лесли Восхол от изследователския екип от университета " Рокфелер " в Ню Йорк.

За задачите на изследването, оповестено в сп. " Сел " (Cell) експертите са създали опит, който опълчва едни на други човешки миризми.

Изследователите са помолили 64 доброволци да носят найлонови чорапи към предмишниците си, с цел да улавят миризмите на кожата им .

Чорапите са били сложени в обособени клопки в края на дълга тръба, след което са пуснати десетки комари.

За учените незабавно е станало явно, че кръвосмучещите инсекти се насочват към най-атрактивните за тях човеци .

Изследователите даже са организирали самобитен шампионат, в който класираният преди всичко човешки магнит се е оказал към 100 пъти по-привлекателен за комарите от заелия последното място. 

В опита са употребявани комари от типа Aedes aegypti ,

който популяризира заболявания като жълта тресчица, зика и денга. Восхол споделя, че чака сходни резултати и от проби с други типове, само че с цел да бъдат доказани, са нужни спомагателни проучвания. 

Чрез тестване на едни и същи хора в продължение на няколко години изследването е посочило, че усетите на комарите не се трансформират

с течение на времето и че индивидите, които са като магнити за тях, си остават такива. 

Изследователите са разкрили един общ фактор :

Хората, които притеглят комарите, имат високи равнища на избрани киселини по кожата си. Тези " мазни молекули " са част от естествения овлажняващ кожен пласт и хората ги създават в разнообразни количества. Здравите бактерии, които живеят по кожата, гълтам тези киселини и създават част от кожната миризма, изяснява Восхол.          

Учените допълват, че човек не може да се отърве от тези киселини, без да навреди на здравето на кожата си. 

Изследването обаче може да помогне за намирането на нови способи за отбиване на комарите, отбелязва Джеф Рифъл, невробиолог от Вашингтонския университет в съпътстващ обявата коментар. Възможно е да има способи да се манипулират кожните бактерии и да се трансформират съблазнителните миризми на хората, счита той.

Рифъл добавя, че откриването на способи за битка с комарите по никакъв начин не е елементарно ,

защото " тези твари са еволюирали като издръжливи и злобни машини за хапане и имат доста аварийни проекти, с цел да ни откриват и да пият кръвта ни ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР