Някои губещи станаха победители, докато част от победителите спечелиха просто

...
Някои губещи станаха победители, докато част от победителите спечелиха просто
Коментари Харесай

Победители, губещи или и двете - кой как завърши битката за ръководството на ЕС

Някои губещи станаха спечелили, до момента в който част от спечелилите завоюваха просто като не изгубиха. А " кралицата на Европа " Ангела Меркел бе единственият водач, който не гласоподава за личния си претендент. " Политико " обобщава кои са спечелилите и кои изгубилите от предложенията на водачите на Европейски Съюз за висшите постове на съюза. Както и кой се озова по средата.

Победители

Еманюел Макрон: Френският президент разруши системата с водещите претенденти за избор на ръководителя на Европейската комисия и " умъртви " кандидатурата на дясноцентристкия кандидат, германеца Мартин Вебер, който смяташе за незадоволително дипломиран за поста. Макрон извоюва най-висшия пост в Европейската централна банка за своята сънародничка Кристин Лагард и съумя да настани белгийския си другар и съдружник, либерала Шарл Мишел, отпред на Европейския съвет. А в случай че Урсула фон дер Лайен получи утвърждението на Европейския парламент и оглави Еврокомисията, ще бъде задължена на Макрон, за който се приказва, че е предложил нейната номинация.

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

Феминистите : Те чакаха десетилетия наред жена да оглави Европейски Съюз и ето, че в този момент се чака да има две висши ръководителки. Фон дер Лайен и Лагард имат забележителни биографии, въпреки в кариерите им да не липсват кавги и несъгласия. Освен това, макар че кандидатурата й за ръководител на Европейска комисия да се провали, Маргрете Вестагер се чака да заеме висша роля в институцията – тази на зам.-председател.

Външната политика на Европейски Съюз: С двама външни министри (един сегашен – Жозеп Борел от Испания – и един някогашен – Франс Тимерманс от Холандия) плюс министър на защитата (Фон дер Лайен), всички те избрани за високопоставени позиции в идната Комисия, се обрисува едно положително начало за искащите външната политика и политиката за сигурност да се издигат в дневния ред на Европейски Съюз.

Шарл Мишел: На кого му би трябвало да завоюва национален избор, с цел да стане водач? Ни и на Мишел. Той понесе тежка загуба на националните и на европейските избори през май в Белгия, само че на 43 години ще е най-младият ръководител на Европейския съвет до момента.

Френските банки: Лагард може и да не е специалист по валутна политика, само че въпреки всичко може да е потребна за Париж, в случай че някоя френска банка се провали на европейски стрес тест и бъде изправена пред преструктуриране.

Губещи

Манфред Вебер: Водещият претендент на Европейската национална партия за ръководител на Европейска комисия не съумя да получи работата, макар че неговата партия бе първа на изборите за Европейски парламент през май. Сега той би трябвало да убеди ЕНП да гласоподава за различен немски дясноцентристки политик за поста.

Източна Европа: За следващ път страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) потвърдиха, че в Брюксел са положителни в рушенето, само че не толкоз в построяването. Те, дружно с Италия, съумяха да блокират Франс Тимерманс, досегашният зам.-председател на Европейска комисия, отговарящ за върховенството на закона, да оглави институцията. Официалното несъгласие против него бе, че " не схваща " Централна Европа, отбелязва EurActiv.

" Искаме някой, който схваща нашия район, който няма отрицателни възгледи за този район. Сега сме удовлетворени ", сподели чешкият ремиер Андрей Бабиш.

" От унгарска позиция става въпрос за това дали хората, които заемат тези лидерски позиции, са хора, които почитат Унгария и схващат историята на Централна Европа и смисъла на европейската християнска просвета ", добави унгарският му сътрудник Виктор Орбан.

 Победители, губещи или и двете - кой по какъв начин приключи борбата за управлението на Европейски Съюз
© Reuters

И въпреки всичко Тимерманс още веднъж бе препоръчан за зам.-председател. А срещите на върха на Европейски Съюз ще бъдат управлявани от Мишел, един от откритите критици на антиимигрантската политика. Неговото държавно управление падна, тъй като той застана зад пакта на Организация на обединените нации за миграцията, срешу който са тези централноевропейски страни. А от техния район няма нито един политик на върховен пост в Европейски Съюз.

Северните страни: Регионът в никакъв случай не е имал ръководител на Европейски Съюз или висш началник за външната политика и през 2019 година се въоръжи с дълъг лист с претенденти за всички пет поста от всяко едно от трите най-големи политически фамилии. Но като оставим настрани Вестагер от Дания, северните страни останаха още веднъж с празни ръце.

Младите: Говореше се доста за нуждата от смяна в поколенията по върховете на Европейски Съюз. Но в последна сметка за основните постове бяха избрани възрастни политици – на 72 години (Борел) на 64 (Лагард), на 63 (председателя на Европейския парламент Давид Сасоли) и на 60 (Фон дер Лайен). Най-младият е Шарл Мишел – на 43 години.

Балканите: Страните от югоизточна Европа, които таят очаквания за еврочленство някой ден, понесоха удар. След като водачите в началото не съумяха да се договорят след траяли рекордно дълго време среднощни диалози, Макрон разгласи, че ще блокира всяко разширение на Европейски Съюз до момента в който не се реформират процедурите за взимане на решения. А по-късно водачите дадоха външната политика на Европейски Съюз на испанеца Борел, чиято страна не признава Косово.

Зелените : Може и да реализираха най-хубавия в историята си резултат на евроизбори, само че би трябвало да положат доста старания, с цел да бъде гласът им чут или техните хора определени, отбелязва " Файненшъл таймс ". Съпредседателят им Ска Келер изгуби конкуренцията за ръководител на Европарламента. В най-хубавия случай може да се надяват да имат първия си еврокомисар (от Люксембург).

По средата

Ангела Меркел: Не за пръв път немският канцлер е мъчно да бъде поставена в някоя категория. Нейните първи (Вебер) и втори (Тимерманс) претенденти за ръководител на Европейска комисия бяха отхвърлени от Европейския съвет и от личното й политическо семейство – ЕНП. В немските медии бе остро подложена на критика за това, че се отхвърли от системата с водещия претендент, а даже не съумя да гласоподава за Фон дер Лайен поради опозиция на съдружните й сътрудници вкъщи. И въпреки всичко непосредствен неин съдружник от личната й партия и държавно управление е номинирана за ръководител на Комисията. Крайният резултат наподобява много добър за Меркел, само че това несъмнено не бяха най-хубавите моменти за " Кралицата на Европа ".

 Ангела Меркел
© Reuters

Ангела Меркел

Европейският парламент: Нито един пост няма да е за " водещ претендент " – удар за Европарламента, който преди пет години употребява процедурата, с цел да окаже въздействие върху назначението на ръководител на Комисията, отбелязва " Файненшъл таймс ". Парламентът обаче не се отхвърля от борбата. Официални лица чакат две бурни седмици на върешно институционални диалози, в които трите или четирите най-големи политически групи ще опитат да накарат Фон дер Лайен да направи някои отстъпки в подмяна на гласовете им. Тя би трябвало да бъде утвърдена с минимум 376 гласа гласа, с цел да оглави Еврокомисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (443)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР