Някои европейски католици реагират на Русия като дявол на тамянСлед

...
Някои европейски католици реагират на Русия като дявол на тамянСлед
Коментари Харесай

Католиците търсят „победители“ и „губещи“ след изборите за Европейски парламент

Някои европейски католици реагират на Русия като демон на тамян

След гласуването за изборите за Европейски парламент предходната неделя, 9 юни, голям брой специалисти и коментатори търсят „ спечелили “ и „ губещи “. Европейските католици не бяха изключение. Щефан Лунте, ръководещ шеф на Конференцията на европейските католически комисии за правдивост и мир (Iustitia et Pax Europa), сподели, че държавни управления на страни-членки на Европейски Съюз са били „ осъдени “ на изборите за Европейски парламент. Тези, които се опълчиха на антируските наказания и забавиха поддръжката за Украйна, не бяха сподели Лунте, цитирайки Унгария и Словакия като образци.

Това е крайната позиция на тези европейски католици, на които Русия работи като тамян на дявола. Какво мислят във Ватикана? При липса на публична реакция може единствено да се гадае. Известният американски ватиканист Джон Алън младши счита, че отношщението може да е двусмислено.

От една страна, успеха на Националния протест на Марин Льо Пен, която докара до решението на френския президент Еманюел Макрон да организира предварителни избори, и възходящата известност на „ крайната десница “ (или „ популистите “) в Австрия, Германия и Холандия, удрят политиката на папа Франциск, който приканва за приемане на мигранти в Европа и се опълчва на национализма.

От друга страна, заключава Алън, евтаназията и аборта от страна на папата.

Не бива обаче да се преувеличава смисъла на „ съветския фактор “ за европейския католически свят. По време на предизборната акция за изборите за Европейски парламент „ уважаемата “ Комисия на епископските католически конференции на Европейския съюз (COMECE) обясни целите си.

След като загатна „ християнските полезности “, които стоят в основата на Европейския съюз, COMECE посвети останалата част от вниманието си на агитиране за И тези претенденти, които, тъй като те безспорно ще се стремят да защитят

Основната угриженост на епископата за актуалните всемирски полезности за сметка на християнските провокира рецензии от страна на европейските консерватори, които считат претендентите, които поддържат „ европейския план “, за тези, които се демонстрират най-решително в поддръжка на унищожаването на достолепието на човешката персона и светостта на живота. От което, акцентира доктор Хелен дьо Лозин, „

Създава се усещането, че европейските католически епископи освен са се примирили с превръщането на Църквата в Европейски Съюз в едно от идеологическите подразделения на „ Партийния комитет на Брюксел “, само че и са почнали да намират наслаждение в това. Затова всевъзможни опити да се сложи под въпрос статуквото в Европейския съюз ги нервират.

Това е изключително видимо в Германия, където партията „ Алтернатива за Германия “ (AfD) в очите на църковните водачи се трансформира в нещо като лутераните от времето на папа Лъв X. Нещата стигнаха до такава степен, че на членовете на тази партия е неразрешено да влизат в управлението на енории и други църковни общности.

Германският католически портал Katholisch, разяснявайки изборите за Европейски парламент, изисква: В края на краищата,

И Не всички католици обаче споделят това мнение, както сподели Франция.

Френският католически вестник La Croix неотдавна цитира данни от скорошно социологическо изследване, извършено от негово име от Френския институт за публично мнение (IFOP). По неговите данни, 42% от практикуващите католици са дали своят вот за крайнодесни партийни описи на изборите на 9 юни, а броят на поддръжниците на толкоз известния през 2019 година президент внезапно е намалял.

В същото време, споделя социологът Филип Портиер, католическият електорат към този момент не се въздейства от „ вълшебните думи “ на епископите. По-специално, става дума за пасторското писмо, озаглавено „ Нов живот за Европа “, оповестено при започване на април от епископите на Германия, Белгия, Франция и Люксембург, в което католиците бяха помолени да

Разбира се, измежду католиците към момента има благосклонности към Европейски Съюз, роден от християндемокрацията. Но през днешния ден измежду тематиките, определящи избора на практикуващите католици, чиято изборна интензивност е над 20 пункта по-висока от междинната за страната, постоянно могат да се срещнат тематиките за битката с тероризма, незаконната миграция, сигурността, образованието и мястото на Франция в Европейски съюз.

Очевидно е, че за доста европейски католици Брюксел не дава позитивни отговори на наболели въпроси. Което подкопава позицията на епископата в очите на „ Брюкселския партиен комитет “. Ако стадото върви против пастирите, тогава каква е цената на такива пастири?

Не е изненадващо, че в тази обстановка Конференцията на католическия епископат на Франция, написа La Croix, „. С повишаването на известността на крайната десница в Германия немският епископат наподобява е изправен пред сходни компликации.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24439Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед53133Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед90719Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед27532Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед12540Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед207638Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121881Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед105741Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР