Някои депутати консерватори във Великобритания говорят за отстраняването на лидера

...
Някои депутати консерватори във Великобритания говорят за отстраняването на лидера
Коментари Харесай

Как може да бъде сменен лидерът на Консервативната партия във Великобритания?

Някои депутати консерватори във Англия приказват за отстраняването на водача си – министър председателят Борис Джонсън, чиято известност е опетнена от обвинявания, че той и личният състав му са правели празненства в нарушаване на локдауна по време на пандемията.

Ако Джонсън не се вслуша в апелите да се отдръпна и упорства да остане на поста, той може да бъде свален посредством избор на съмнение.

Ето какъв е редът, по който Консервативната партия оспорва и сменя водачите си, разказан от Асошиейтед прес.
ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ
Вот на съмнение към партиен водач се организира, в случай че 15 % от депутатите консерватори, което сега възлиза на 54 души, напишат писма до Греъм Брейди, ръководителя на авторитетната група „Комисия 1922“ на депутати от Консервативната партия. Тя се назовава по този начин тъй като е учредена от депутати, определени за първи път през въпросната година, с цел да укрепят властта си в партията.

Писмата могат да се предадат персонално, по пощата или посредством имейл и никой с изключение на Брейди не знае какъв брой писма са получени.

Ако Брейди получи 54 писма, той ще свика избор на съмнение, който ще се организира в границите на няколко часа или дни. Всички 359 депутати от партията на торите могат да вземат участие в гласуването, което е анонимно. За да завоюва вота, Джонсън би трябвало да получи 180 гласа. В случай че събере нужния му брой гласове, в границите на същата година може да се организира още едно оборване на лидерското му място.

Ако загуби обаче, Джонсън ще би трябвало да се отдръпна и ще се проведат избори за ръководител на партията, в които той няма право да взе участие. Той ще остане отпред на консерваторите, както и министър председател на страната, до момента в който не се избере кой да го смени.
ИЗБОРИТЕ ЗА ЛИДЕР
Изборите за водач на консерваторите се организират в два стадия. В първия депутатите консерватори организират в началото гласоподаване за всички претенденти. Този, който е получил минимум гласове, отпада и гласуването продължава, до момента в който не останат двама претенденти.

Ако на първичното гласоподаване претендентите са единствено двама, те не престават във втория стадий, в който се организира гласоподаване от всички членове на Консервативната партия в цялата страна.

По време на последните избори за ръководител на Консервативната партия през 2019 година в началото се явиха 10 претенденти и от тях останаха Борис Джонсън и някогашният здравен министър Джереми Хънт. Джонсън завоюва към две трети от гласовете, подадени от членовете на партията по пощата.

Победителят става водач на Консервативната партия и министър председател на Англия, без да е нужно да се организират избори за парламент.
КАНДИДАТИТЕ

Всеки народен представител от Консервативната партия има право да се състезава за лидерското място. Двете имена, които най-често се загатват, са на министъра на външните работи Елизабет Тръс и на финансовия министър Риши Сунак. И двамата имат мощни позиции в партията.

Сред другите вероятни претенденти е вицепремиерът Доминик Рааб, който беше противник на Джонсън при последните избори за ръководител на консерваторите. Спряга се и името на една от най-силните фигури в държавното управление на Джонсън – Майкъл Гоув, който е министър на жилищното строителство, общностите и локалното самоуправление. Преди това Гоув беше държавен министър и следеше цялостната работа на държавното управление.

Потенциални претенденти са и здравният министър Саджид Джавид, който управлява дейностите на държавното управление в отговор на пандемията от ковид, и Джереми Хънт, който съобщи, че не е изгубил вяра един ден да стане министър председател.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР