Някои американски политици, противопоставяйки се на комунистическия режим в КНР,

...
Някои американски политици, противопоставяйки се на комунистическия режим в КНР,
Коментари Харесай

Китай: В САЩ са заблудени във времето и пространството и с лов на вещици


Някои американски политици, противопоставяйки се на " комунистическия режим в КНР ", са не запомнили, че Студената война е завършила и с преувеличават " алената опасност " в Китай, зави зам.-министърът на външните работи на Китай Ле Ючен сподели това в изявление за онлайн изданието " Гуанчаже ", представен от ТАСС.

" Американските политици са заблудени във времето и пространството . Изглежда не помниха, че светът е напуснал Студената война доста от дълго време, а през 21 век човечеството навлезе в ерата на глобализацията ".

Той отбелязва, че американските антикомунисти преувеличават " алената опасност " и " се пробват да скрият стратегическото си желание да овладеят Китай и да образуват за задачата по този начин наречения демократичен и либерален съюз на интернационално равнище ".

" Сегашният " лов на вещици " на Вашингтон против китайски учени, случайни зверства против китайски студенти и техните арести - всичко това е сходно на ерата на Маккарти ", добави той, припомняйки антикомунистическата принуда в Съединени американски щати през 40-те и 50-те години на 20 век , подкрепено от американския сенатор Джоузеф Маккарти.

Според Ле Ючен " китайските учени, преподаватели и студенти в Съединените щати , както и американците, които поддържат развиването на съдействието с КНР, в този момент би трябвало да затварят си устата , всеки от тях се опасява за себе си, защото може да бъде разпитан когато и да е, търсен или даже задържан от ФБР . "

Подобно " обрисуване на линии на расова и идеологическа основа е доста рисково ".

По-рано Майк Помпео съобщи, че Вашингтон не би трябвало да следва предходната политика на взаимоотношение с Китай, която " се провали " и че Съединени американски щати считат политика на стягане на метода си към Пекин " подобаваща за всички свои съдружници ".

Според ръководителя на Държавния департамент тези страни би трябвало да си сътрудничат с Вашингтон, който " цени свободата и правата на индивида ". Помпео акцентира, че това е " избор сред независимост и народна власт ", от една страна, и " робия и властнически режим ", от друга.
 Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия
Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа против общи закани

Китай предизвести Вашингтон да не си " играе с огъня " , откакто американска делегация завърши историческо пътешестване до самоуправляващия се остров Тайван. Пекин е ядосан от визитата в Тайван на най-високо равнище от десетилетия, оповестява Агенция Франс Прес.

Ръководителят на опазването на здравето на Съединени американски щати Алекс Азар приключи тридневно посещаване в Тайван , по време на което той разкритикува китайските дейности с пандемията и посети светилище на някогашен президент на Тайван, ненавиждан от управлението на Комунистическата партия.

Пекин съобщи, че " изрично се опълчва на формалния продан сред Съединени американски щати и Тайван под какъвто и да е претекст. По въпроси, свързани с главните ползи на Китай, някои хора в Съединени американски щати не би трябвало да живеят с илюзии . Тези, които си играят с огъня, ще бъдат изгорени ", съобщи представителят на външното министерство Жао Лицян.

" Бих желал също д а припомня на тайванските управляващи да не са... подчинени на другите, да разчитат на поддръжката на чужденците и да се стремят към реализиране на самостоятелност, която е задънена улица ", съобщи Жао.

В последния ден от пътуването, Азар посети светилище на починалия президент на Тайван Лий Тен-хуу в сряда, като похвали ролята му за ръководство на прехода на острова към народна власт. " Демократичното завещание на президента Лий вечно ще задвижи напред връзките сред Съединени американски щати и Тайван ", разяснява Азар.

И Вашингтон, и Тапе показват пътуването на Азар като опция да се обмени опит от триумфа на борбата на Тайван против ковид. Островът има по-малко от 500 инфекции и единствено седем смъртни случая, спрямо над 160 000 смъртни случая в Съединени американски щати.

Но визитата също е опция за дразнение на Пекин в миг, когато Доналд Тръмп подхваща все по-твърда линия против Китай , стремейки се към преизбиране през ноември.
 Китайската войска инструктирана да не нападна първа Съединени американски щати в Южнокитайско море
Китайската войска инструктирана да не нападна първа Съединени американски щати в Южнокитайско море

Американците няма да успят да се върнат като едно цяло

" Ще продължим да поддържаме Тайван като наш другар и наш сътрудник по въпросите на сигурността , стопанската система и опазването на здравето ", сподели Азар пред кореспонденти след посещаване на фабрика за маски в сряда, малко преди да отлети назад за Съединени американски щати.

Китай реагира остро при всяко публично признание на Тайван и прикани пътуването на Азар да бъде анулирано. Тайван упрекна Пекин, че изпраща изтребители над фактическа граница в понеделник, в деня, когато ръководителят на опазването на здравето на Съединени американски щати се срещна с президента Цай Инг-Вен.

По време на визитата си Азар неведнъж опълчва демократичната система на Тайван с властническото управление на Китай . В тирада във вторник той допусна, че коронавирусът е можело да бъде спрян по-рано, в случай че се е появил на по-прозрачно и демократично място, като Тайван, а не в Китай.

Той също се удари по Пекин, като не разрешава Тайван да бъде изключен от Световната здравна организация .

Китай подхваща все по-враждебен метод към Тайван откогато Цай встъпи в служба през 2016 година. Въпреки акцията за напън тя завоюва безапелационен втори мандат по-рано тази година.
 Съединени американски щати ще си заплати, че отвръща взор от света
Съединени американски щати ще си заплати, че отвръща взор от света

В някакъв миг ще би трябвало да се приспособи към доста друга световна динамичност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР