Някогашните приятелски руско-български отношения преживяват безпрецедентна криза, пише руският в.

...
Някогашните приятелски руско-български отношения преживяват безпрецедентна криза, пише руският в.
Коментари Харесай

Руският вестник Комерсант: Срамота. Българи, вие сте различни!

Някогашните другарски руско-български връзки претърпяват невиждана рецесия, написа съветският в. " Комерсант ".

На фона на вътрешнополитическите разтърсвания и продължителния спор с съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова, изпълняващият длъжността министър-председател на България Кирил Петков разгласи във вторник вечерта, че 70 съветски дипломати ще бъдат експулсирани, като ги упрекна във връзки с съветските секрети служби. Неизбежният отговор от страна на Москва заплашва да сковава двустранните дипломатически връзки. В същото време Руската федерация дава ясно да се разбере, че счита сходни решения на София за голословни и противоречащи на " волята на българския народ.

Официалните условия и цялостният лист на лицата, оповестени за личност нон грата, към този момент са обявени на съветския дипломат Елеонора Митрофанова в българското външно министерство. По-специално ще бъдат изгонени Филип Воскресенски, министър-съветник (вторият човек в съветското посолство), Владимир Климанов и Андрей Громов, генерални консули във Варна и Русе, и Юрий Макушин, шеф на Руския културно-информационен център. Тази информация беше доказана пред ТАСС от самия господин Воскресенски.

Заедно със фамилиите им броят на руснаците, които би трябвало незабавно да изоставен страната, ще надвиши 200 души. Генералното консулство на Русия в Русе ще бъде затворено, а работата на Генералното консулство на Русия във Варна ще бъде прекратена. Освен това самата България краткотрайно ще закрие генералното си консулство в Екатеринбург.

" Всички тези в българските политически среди, които стоят зад сходни решения, унищожават политическите връзки и го вършат, несъмнено, срещу волята на българския народ ", увери представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал " Россия 1 ".

Според нея това е " систематичен метод ", който " опонира на ползите на самите жители на България; това е нещо, което идва отвън тази страна.

А заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев съпостави в своя канал в Телеграм българското управление с деца: " Имаше моменти, когато като деца нямахте вкус и вследствие на това в символ на митинг изсипвахме кашата от чинията си на пода. Така българите, които изгубиха държавното управление си, изгонват 70 съветски дипломати от страната. Овесената каша би трябвало да се изсипе от купата на пода. Изсипваш я и се омазваш. Само с цел да отклониш вниманието от себе си и да накараш родителите си да го виждат ". Косачев приключва поста си с апел към българското управление и жители: " Срамота. Българи, вие сте разнообразни. Ние ви познаваме такива, каквито постоянно сте били, в исторически проект. И можете да сте по-добри ".

София изяснява демарша с две аргументи: дипломатите сякаш са " работили под прикритие " и са правили действия, несъвместими със статута им, както и с обстоятелството, че до момента по-малко от 10 български дипломати са работили в Русия, а 114 съветски - в България (и то макар че Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година прокламира правилото на реципрочност).

" Комерсант " напомня, че по-рано въпросът за разликата в броя на чиновниците в дипломатическите задачи беше издигнат да вземем за пример от Полша и Чешката република. Сега в съветската дипломатическа задача ще има 25 дипломати и 23 души административен и механически личен състав.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР