Някога във френското градче Мантон живели щастливо, отглеждайки лимони. През

...
Някога във френското градче Мантон живели щастливо, отглеждайки лимони. През
Коментари Харесай

Лимоните от Мантон: Как във Франция съживяват този уникален сорт?

Някога във френското градче Мантон живели щастливо, отглеждайки лимони. През 60-те години обаче, туризмът завладял Лазурния бряг, а земеделието отстъпило на недвижимите парцели. Днес локалните управляващи се пробват да съживят производството на този неповторим вид.

В тази котловина, гледаща към Средиземно море, се отглежда един плод, на който местността дължи репутацията си. Морис Лотие е един от последните производители на лимони от Мантон.
Морис Лотие, производител на лимони: Хубав е! Кората е жълта и фина. Вижте какъв е сокът!
Тези био лимони са доста търсени. А качествата им са неповторими. Но градът последователно е завладял териториите на ароматния плод.
Морис Лотие, производител на лимони: Виждате ли тези здания насреща. Има доста тераси, само че не и лимони.
Килограм лимони от Мантон коства приблизително 7 евро. Те се трансформират в същински разкош, а локалните управляващи желаят не просто да съживят производството им, само че и да го запазят като част от наследството на града.

Но по какъв начин да се освободи терен на място, където квадратния метър коства същинско положение?
Франк Рутие, представител на локалната власт: Намираме се на изоставена земеделска земя, завладяна от дива растителност от дълги години. Идеята е още веднъж да я култивираме.
За да може тук още веднъж да се отглеждат лимони, са нужни доста млади корени и с тази задача са се заели в локалния разсадник. Кога ще родят новите лимони от Мантон?
Франк Рутие, представител на локалната власт: След пет-шест години, не по-рано.
За да отговорят на търсенето, в Мантон би трябвало да създават доста повече количества от миналогодишните 40 тона. Те са търсени изключително доста от производители на известния италиански ликьор лимончело. До няколко години Мантон си е сложил за цел да усили създадените количества лимони до 600 тона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР