Някога, преди много векове, Китай бил най-голямата икономика в света.

...
Някога, преди много векове, Китай бил най-голямата икономика в света.
Коментари Харесай

Може ли икономиката на Китай някога да изпревари американската?

Някога, преди доста епохи, Китай бил най-голямата стопанска система в света. Днес доста анализатори предвиждат, че след известно време всичко ще се повтори. Вярно е, че многото проблеми, пред които е изправен този азиатски колос – някои от които самичък си сътвори – ще забавят деня, в който Китай ще настигне Съединените щати, заемайки още веднъж първо място. Все по-голям брой икономисти обаче имат вяра, че този ден може в никакъв случай да не настъпи, написа The Economist в собствен разбор.

Населението на Китай е повече от четири пъти по-голямо от популацията на Съединени американски щати. Така нейната стопанска система може да надмине американската по мярка доста преди да се изравни с нейното равнище на развиване. За да стане общият Брутният вътрешен продукт на Китай най-големият в света, неговият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ще би трябвало да доближи единствено една четвърт от този на Америка. В някои връзки Китай към този момент реализира непретенциозен триумф: през 2016 година неговият Брутният вътрешен продукт надвиши този на Съединените щати, когато се конвертира в долари по „ паритет на покупателната дарба “ (според този способ цената на стоките и услугите във всяка страна се пресмята на сравними международни цени).

Но Брутният вътрешен продукт на Китай към момента изостава доста от този на Съединени американски щати, когато се конвертира в долари по познатия обменен курс, доминиращ на валутните пазари, като Китай доближава 17,7 трилиона $ през 2021 година В същото време икономическият напредък на Китай беше възпрепятстван от политиката на нулева приемливост към коронавирус (тази политика допуска, че всяко експлоадиране на вирусна зараза би трябвало да бъде съпроводено от строга карантина), това докара до спад на пазара на недвижими парцели. Освен това Китай не реформира държавните предприятия, само че беше в положение на софтуерна война със Съединени американски щати. Свръх регулирането от държавното управление на процъфтяващи браншове като високите технологии и образованието също утежни обстановката. Въпреки това китайската стопанска система набъбна, достигайки впечатляващите 8,1% през 2021 година В дълготраен проект застаряващото население на Китай ще докара до спомагателни провокации. Според някои оценки през идващите 15 години общата работна мощ може да намалее с 15%. Според консултантската компания Capital Economics, Брутният вътрешен продукт на Китай може да се приближи или даже да надмине този на Съединени американски щати доникъде на 2030 година, само че по-късно е жертван още веднъж да изостане, защото демографският спад на Китай набира скорост.

Един от най-трудните и най-пренебрегваните въпроси в тази полемика е: какво ще се случи с обменния курс сред двете страни и с вътрешните им цени? Стоките и услугите в Китай към момента са доста по-евтини от междинните за Съединени американски щати. Ако разликата в продуктивността сред Китай и Съединени американски щати продължи да понижава, тогава цените също би трябвало да се сближат, или посредством по-силна валута, или посредством по-високи равнища на инфлация. Значението на тези процеси може да бъде огромно. Например, съгласно прогнозата на Goldman Sachs, през 2031 година Брутният вътрешен продукт на Китай ще надвиши 38 трилиона $, като се употребяват тазгодишните цени и обменни курсове при изчислението (повече от два пъти над сегашните цифри), и това ще бъде изцяло задоволително, с цел да направи стопанската система на страната най-голямата в света. Но не цялото възобновяване ще се дължи на икономическия растеж; като цяло, това също ще бъде движено от по-високите цени и обменния курс.

През 2031 година се чака Брутният вътрешен продукт на Китай в действително изражение да нарасне с към 47% в съпоставяне със съответната цифра преди десетилетие (среден ритъм на напредък ще е по-малък от 4% годишно); цените в Китай ще бъдат с към 30% по-високи, а обменният курс ще се увеличи с съвсем 13%. Именно комбинацията от тези фактори – а освен растежът – ще дефинира дали Китай в миналото ще стане неоспорим международен стопански първенец в тежка категория.

Превод: Ганчо Каменарски, Actualno.com
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР