Някога планинската пилешка жаба (планинско пиле) е била толкова разпространена

...
Някога планинската пилешка жаба (планинско пиле) е била толкова разпространена
Коментари Харесай

Гигантската пилешка жаба е пред изчезване заради смъртоносна гъбичка за земноводни

Някога планинската пилешка жаба (планинско пиле) е била толкоз публикувана в Доминика, с хиляди екземпляри на острова, че се е трансформирала в народен деликатес, за който се допуска, че има усет на пиле. Сега ново изследване откри, че в карибската островна страна са останали единствено 21.

По данни на Лондонското зоологическо сдружение (ZSL) популацията на типа е намаляла с над 99 % от 2002 година насам, когато се е появила хитридиомикозата. Хитридиомикозата е гъбично инфекциозно заболяване, което визира повече от 500 типа жаби по света.

Някога типът е живял на седем карибски острова, само че откривателите считат, че Доминика е последното място на Земята, където жабите могат да бъдат открити в дивата природа през днешния ден, съгласно известие за медиите от ZSL.

Проучването е извършено в продължение на 26 нощи от проучвателен екип на Програмата за възобновяване на планинското пиле - план, формиран от 10 европейски и карибски природозащитни института, чиято цел е до 2034 година в Доминика и Монсерат да се завърнат здрави популации на жабата.

Изследователският екип прекарва стотици часове в търсене на пилешката жаба през месеците юли и август. При изследването са открити 23 жаби, само че две от тях са били мъртви на пътя, споделя Андрес Валенсуела Санчес, теоретичен помощник по опазване на здравето на дивата природа в ZSL, който е взел участие в изследването.

Международното съдействие при изследването и напъните за избавяне на планинските жаби са вдъхновяващи за Санчес. " Но най-после, когато открихме толкоз малко животни, беше и малко тъжно.... Положението на типа в природата е даже по-лошо от това, което мислехме преди изследването. "

 Източник: CNN

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР