Някакво страшно отчаяние, направо невъобразимо отчаяние.“ – така учителката Екатерина

...
Някакво страшно отчаяние, направо невъобразимо отчаяние.“ – така учителката Екатерина
Коментари Харесай

„Да, вие сте пушечно месо!“ – истината за войната срещу пропагандата на Путин, проект „Очевидци“

„ Някакво ужасно обезсърчение, напряко невъобразимо обезсърчение. “ – по този начин учителката Екатерина Чупова разказва първото си чувство, когато на 24 февруари 2022 година схваща, че Русия е нахлула в Украйна.

Нейният роман е част от поредицата

свидетелски истории на руснаци и украинци

за войната, показани от плана " 24/02/2022. Очевидци ".

Екатерина Чупова е учителка по непознати езици и майка на четири деца. Семейството ѝ бяга от Русия в България поради политическото гонене на брачна половинка ѝ.

Тя не приема войната като метод за решение на проблемите в актуалния свят и не схваща „ патриотичния претекст “ на руснаците, оправдаващи експанзията на Путин.

„ Ако съм почтена, въобще не разбирам патриотичния претекст, не мога да го обясня даже на самата себе си. Ние браним родината си? Абе хора, нашата страна е нахлула в друга страна. Никой не ви е нападал. “ – споделя Екатерина Чупова.

„ Илюзорните имперски упоритости, че Русия била най-голямата страна на картата на света и че Русия сякаш имала някакви права върху други територии… С Крим стана същото. Изобщо не можех да схвана тази наслада Имах кардинална позиция. Знаех, че няма да отида в Крим, откакто е станал съветски. Защото това е територия на друга страна. И

обратно на всички правила на интернационалното право огромната страна реши, че може да си присвои късче територия,

просто тъй като тя по този начин е решила. “ – показва тя.

„ 24 февруари, денят, в който съветските войски нахлуха в Украйна, промени света. Като август 2014, като септември 1939. “ – споделя създателите на плана „ Очевидци " от опозиционната TV2, която беше неразрешена в Русия.

У нас поредицата от свиделства, записани от екипа на TV2 и техни съидейници от други медии, се популяризира с български надписи, посредством организацията „ За свободна Русия “, основана в България от съветски опозиционери, съперници на Путин.

„ Записваме свидетелствата на елементарни хора за това какво са мислили и чувствали на 24 февруари и директно след тази дата. Какво се е трансформирало в живота им след 24 февруари? Какво мислят те за Путин, за съветските управляващи? В какво виждат повода за проблемите, които започнаха на 24 февруари? От какво се опасяват и на какво се надяват? Как виждат бъдещето на Русия и Украйна? “ – споделят създателите на плана.

„ Тези хора са руснаци и украинци. Онези, които са останали в страната си, бежанци и емигранти като нас. Това е опция светът да чуе живите гласове и истории на хора, чийто живот е бил разрушен от войната. За украинците това е опция да споделят по какъв начин наподобява нападението на Русия от страна на Украйна. За руснаците, чието мнение се пренебрегва от страната им, това е опция да кажат какво в действителност мислят за тази война. Тези свидетелства за 24 февруари улавят пукнатината на отчуждението, която е минала сред нации, говорещи еднакъв език, сред другари и родственици. Дали тя в миналото ще зарасне - за това разсъждават и нашите герои. “ – споделят още публицистите.

Телевизия TV2 е една от първите недържавни телевизионни компании в Русия, която излъчва за първи път на 15 май 1991 година Тя е удостоена 23 пъти с основната телевизионна премия на страната - ТЕФИ, както и с десетки други професионални награди. В края на 2014 година

TV2 е изключена от ефира,

а всички свързани с нея медии са унищожени. Причината са спорове с управляващите поради самостоятелната им публицистична политика.

След свалянето на TV2 от ефир и унищожаването на всички свързани с TV2 запаси остава Информационната организация на TV2, която продължава традицията на самостоятелната публицистика. Журналистите на TV2 работеха на уеб страницата със същото име и в обществените мрежи. TV2 беше най-цитираната районна медия съгласно Medialogy. Сайтът е блокиран в Русия след началото на войната.

Сега зад плана „ Очевидци “ застава екипът на TV2 – публицисти, които са емигрирали, и такива, които са останали в Русия.

„ А също и сътрудници от " Редактор-22 " и други съветски медии. Няма да назоваваме имена, защото това не е безвредно за публицистите, живеещи в Русия. “ – споделят още създателите на плана.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР