Някъде бях чела, че една от най–големите трудности пред всеки

...
Някъде бях чела, че една от най–големите трудности пред всеки
Коментари Харесай

“Не”, като полезна думичка

Някъде бях чела, че една от най–големите компликации пред всеки добър психотерапевт е да направи по този начин, че клиентът му по едно и също време с освобождението от интроектите, които са му прилежно вменени от обществото, в което живеем, въпреки всичко да успее да остане обществено създание. Защото ние можем доста да обичаме да вървим голи в къщи, само че в случай че отидем по този начин на работа е прекомерно евентуално да ни сложат диагноза.

Според мен и пред родителите стои такова предизвикателство: Как да отгледам децата си свободни, само че по едно и също време с това и въпреки всичко обществени, вписващи се съответно в обществото ни? Това се оказва проблем за актуалните родители. На всички ни е ясно че старите способи за развъждане на деца не работят (не, че не ни се желае понякога да използван някои от тях…), в резултат на което в наши дни има толкоз доста нови способи за развъждане на деца, че объркването е неизбежно. Особено за родителите, които доста четат и се интересуват от това по какъв начин да се оправят по–добре с родителството.

Един от огромните проблеми, с които се сблъсках в моята процедура е обвързван с една елементарна думичка и тя е „ Не! “. Не знам къде и кой е написал, че не би трябвало да я използваме с децата, а вместо това би трябвало да им обясняваме в най–малки детайлности за какво това което желаеме то да направи е вярно. Или пък още по–лошият вид – да стартираме да ги подкупваме – имам поради изречението: „ Изяж си салатата и ще ти дам да… “. Това е доста рисков капан, тъй като детето доста елементарно научава по какъв начин работи този механизъм и повярвайте ми, то стартира да го употребява против вас.

Двама родители желаеха да работя с щерка им, която е на три години. Когато отидох при тях и започнахме да приказваме, дребната изгаси лампата и в стаята настана цялостен мрак. Никой от двамата не сподели твърдо и ясно на детето си да светне лампата. Те се молеха, обясняваха, подкупваха, обещаваха, само че никой от тях не пое контрола. Те бяха станали по–малки от щерка си, бяха ѝ дали цялостната власт. И по този начин с времето тя беше станала неконтролируема, а те не разбираха за какво, макар че полагаха доста старания с цел да бъдат по–добри родители нещата не се получаваха. А въпреки всичко детето е още едвам на три години. Не желая и да си помисля какво ще стане, когато пристигна време да тръгне на учебно заведение или да стартира работа. Не единствено на родителите и учителите ще им е мъчно, само че и на нея сигурно.

Много е значимо обаче и вие да се научите да чувате „ Не – то “ на детето ви. Да му покажете, че почитате неговото мнение и го цените. И тогава ще достигнете до онази пълноценна връзка с него. Вашите диалози са значими, тъй че се научете са чувате.

Мили модерни родители. Не се опасявайте да казвате „ Не “. Това е една от най–важните думички на които можете да научите вашето дете. И е добре това да стане като им давате персонален образец. Ако децата не се научат по какъв начин да употребяват тази думичка до момента в който са на две години е прекомерно евентуално да не се научат да я употребяват в никакъв случай. Или да я научат, само че по сложния метод. Именно тази думичка ще е извънредно значима за тях, когато би трябвало да се отстоят пред някого, който злоупотребява с тях, или когато би трябвало да се защитят от заплаха, или просто да откажат, когато някой желае да създадат нещо, което те не желаят.

Някои от вас, които четете тази публикация ще разберете за какво е толкоз значимо да научите децата си да споделят „ Не “ и да почитат „ Не–тата “ на другите. Може би е имало случаи в живота ви, в които сте желали да кажете “не “ и не сте могли. Да научите вашите деца да се отстояват е един от най–прекрасните дарове, които можете да им извършите в миналото. Разбира се преди този момент ще би трябвало да си го подарите на себе си, само че това е тематика на друга публикация.

Накрая желая да ви кажа да не забравяте да се грижите за себе си. Вашите деца желаят вие да сте щастливи. Не го забравяйте. Само тогава ще съумеете да се насладите на родителството и да изпитате същинска наслада от него.

https://psihoterapia.net

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР