Нургюл Салимова записа петото си реми на Турнира на претендентките

...
Нургюл Салимова записа петото си реми на Турнира на претендентките
Коментари Харесай

След 120 хода Нургюл Салимова направи пето реми в Канада

Нургюл Салимова записа петото си реми на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

С белите фигури в партия от осмия кръг - първи във второто завъртане, 20-годишната българка игра пет часа и половина с украинката Анна Музичик, преди на 120-ия ход двете да се съгласят да си поделят точката. Това е петото реми за Нургюл в конкуренцията.

Тя има защо да съжалява, защото водеше играта от самото начало, само че това й предимство не съумя да се материализира в съдбоносен напън и по-явен превес.

Единствената действителна опция, която се откри пред финалистката от последното издание на Световната купа, бе на 54-тия ход, в който тя трябваше да вземе с топа си кон на e5, с цел да получи печеливша позиция. Салимова обаче бе притисната от времето и пропусна този подробност, като взе фигурата с коня си. Или може би по този начин реши, само че ходът не усъвършенства позицията й.

Нататък Музичук игра доста солидно и не позволи неточности. Партията бе забавна и атрактивна за гледане, само че личеше, че върви към реми, само сериозен пропуск на съперничките можеше да наклони везните.

С добавената половин точка шахматистка ни събра 3,5 точки, с които се подрежда на пето място в класирането при оставащи шест кръга. Музичук е седма с 3 т. 

Първата позиция се поделя с по 5 точки от рускинята Александра Горячкина и китайките Лей Тинцзие и Тан Чжони. Горячкина направи реми с другата рускиня - Катерина Лагно (4,5 точки), до момента в който Тинцзие нанесе първа загуба от началото на шампионата на Чжони. Хумпи Конеру (Индия) пък завоюва против сънародничката си Вайшали Рамешбабу.

В днешния девети кръг Салимова ще играе с черните фигури против Лей Тинцзие, която е в серия от три следващи победи и от дъното се изстреля в челото на класирането.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР