Нургюл Салимова се изкачи до трета позиция във временното класиране

...
Нургюл Салимова се изкачи до трета позиция във временното класиране
Коментари Харесай

Първа победа на Нургюл Салимова в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова се изкачи до трета позиция във краткотрайното класиране след първа победа в Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

В четвъртия кръг Салимова завоюва с белите фигури против опитната 37-годишна индийка Хумпи Конеру, която е пета в международната класация.

20-годишната българка към този момент е с актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба.

Останалите три партии при дамите в четвъртия кръг на шампионата приключиха с ремита.

Успехът над Конеру е изключително влиятелен за Салимова, защото индийката е втората жена, минала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар, както е и международна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година.

Днес следва първият почивен ден за шахматистките, а конкуренцията продължава във вторник с петия кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури против китайката Тан Чжони. 32-годишната Чжони е 16-ата международна шампионка в историята на женския шах, като държеше купата сред 2017 и 2018 година.

В класирането с 3 точки води Тан Чжони, следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5. След това са индийката Вайшали Рамешбабу, рускинята Катерина Лагно и Салимова с по 2 точки. В дъното с по 1,5 точки са Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Победителката в шампионата ще завоюва правото да играе в мач за международната купа против актуалната шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало. Салимова съумя да парира доста елементарно опитите за офанзива на Конеру, а до 20-ия ход играта вървеше доста постепенно. Така и двете шахматистки бяха принудени да изиграят идващите 20 хода с по по-малко от пет минути за мислене. Неочаквано, доста по-неопитната Салимова игра доста по-добре. Българката непрекъснато намираше най-точните ходове, до момента в който Конеру беше тази, която правеше неточности.

На 40-ия ход финалистката от последното издание на Световната купа Салимова имаше изрично по-добра позиция, която трансформира в победа на 62-рия ход. Конеру нямаше никакви очаквания за победа, само че до последно търсеше разновидности, посредством които да се пребори за четвъртото си следващо реми в Торонто.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР