Нургюл Салимова претърпя втора поредна и общо четвърта загуба на

...
Нургюл Салимова претърпя втора поредна и общо четвърта загуба на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова претърпя втора поредна и общо четвърта

Нургюл Салимова претърпя втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат в Торонто.

В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра.

Салимова, която в предходната партия с Конеру записа единствената си победа в шампионата досега, този път не съумя да подложи на действителен напън 37-годишната по-опитна индийка.

Още в дебюта позицията на белите бе по-добра, а с напредването на партията Конеру се представяше все по-стабилно, въпреки и материално да имаше единствено една пешка допълнително. Българката се бори до самия край в опит да се добере до реми, само че въпросната пешка, която Конеру имаше на h вертикала, се оказа решаваща.

Загубата остави 20-годишната Салимова на осмо място в класирането с 4 точки, защото индийката Вайшали Рамешбабу, която досега бе последна, реализира изненадваща победа с белите над рускинята Александра Горячкина и към този момент има 4,5 т. С 4,5 точки е и украинката Анна Музичук, която нарави реми с черните с китайката Лей Тинцзие.

В друга партия от кръга китайката Тан Чжони победи с белите рускинята Катерина Лагно и си върна първата позиция в класирането със 7,5 т. Втора със 7 т. е Лей, а Конеру, Горячкина и Лагно разделят третата позиция с по 5,5 т.

До края на шампионата остават три кръга, като в идващия довечера Салимова ще има белите фигури против лидерката Тан Чжони.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР