Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на

...
Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на
Коментари Харесай

Нургюл Салимова записа реми в предпоследния си мач в Турнира на претендентките

Нурглюл Салимова приключи реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за международната купа по шахмат при дамите, който се организира в Торонто. 
 
В 13-ата си партия на канадска земя българката,  с белите фигури, съумя да се измъкне от доста сложна позиция против рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката. По този метод 20-годишната Салимова събра актив от 5 точки, с който разделя седмото място с украинката Анна Музичук. 
 
Срещу Лагно, която дели третото място с 6,5 точки, Салимова се показа добре в дебюта, само че в мителшпила позволи да изгуби самодейността и да остане с пешка по-малко. Позицията на Лагно изглеждаше задоволително солидна, само че самоуверено решение на Салимова да жертва фигура се оказа вярното.
 
Жертвата изненада рускинята, която изгуби доста време за мислене и в последна сметка след няколко неточни хода даде късмет на Салимова, от който българката се възползва. В последния кръг в неделя Салимова ще играе с черните фигури с другата рускиня - Александра Горячкина. 
 
Кръг преди края води Тан Джони с 8,5 точки. Тя може да бъде изпреварена само от сънародничката си Лей Тинцзие, което значи, че и през идващите две години международната купа при дамите ще остане в Китай. В момента тя се държи от Цзю Вънцзюн, която в последния мач за международната купа победи Лей Тинцзие. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР