Нула точки за Украйна от българското жури на конкурса Евровизия.

...
Нула точки за Украйна от българското жури на конкурса Евровизия.
Коментари Харесай

За едни 12 точки: За кого гласува българското жури на Евровизия

Нула точки за Украйна от българското жури на състезанието " Евровизия ". Песента на " Оркестър Калуш " завоюва състезанието - с мощния избор на феновете от всички 40 страни, които вземат участие. В класирането съгласно националните комисии за оценка Украйна също бе в челните места, въпреки Англия да получи най-вече точки по този индикатор. Без българска " точка ". А по какъв начин българските журита гласоподават обратно в годините? 

" Нашите 12 точки отиват при... " - тези думи се чуват всяка година в един от най-вълнуващите и напрегнати моменти от състезанието на " Евровизия ". Всяка година на финала на музикалната надпревара представител на всяка от участващите страни се включва посредством видеовръзка, с цел да разгласи вота на своето национално професионално жури. Като част от конкурса и България показва резултатите, образувани от комисия от професионалисти, определени авансово. Те правят оценка всяко от осъществяванията на финалистите.  Историята на гласуванията на българските журита обаче демонстрира, че то далеч невинаги дава отговор на европейските трендове и на усета на феновете.

Всяка страна има свое лично национално жури, формирано от експерти в музикалната сфера. Всеки от членовете прави оценка обичаните си 10 песни по точкова система, съгласно която най-хубавото изпълнение получава 12 точки, второто - 10 точки, а останалите получават оставащите точки между 8 и 1. Накрая се прави средноаритметично пресмятане и се образуват междинните оценки по страна. Ако песента на дадена страна не попадне в топ 10, то тя не получава никакви точки. Гласовете от журито обаче са единствено 50% от общия брой точки, които дефинират крайното класиране и спечелилия  - останалите 50% идват от зрителския избор.

И тази година не беше по-различна. Щом изтече времето на телевизионните фенове да подадат вота си, водещите на " Евровизия " започнаха да афишират резултатите на всяко от националните журита. 

Музикалните експерти от България, които оценяваха песните тази година, бяха Здравко Желязков от дует Ритон, Нели Рангелова, Мария Мутафчиева, Венцислав Роналд – Venzy и Георги Симеонов – JJ. На първите три места те са сложили песните на Гърция, Англия и Испания, като оптималният брой от 12 точки са присъдени за песента на южната ни съседка. Точки от българското жури получиха и Швейцария, Белгия, Армения, Португалия, Азербайджан, Норвегия и Италия. 



Резултатите демонстрират, че професионалната комисия от България не е не е гласувала за спечелилия на тазгодишното издание - Украйна и песента " Стефания ". Украинското произведение не попада и в топ 10 на българското жури, само че за сметка на това събра оптималния брой точки от българската аудитория. 

Някои консуматори в обществените мрежи показаха разминаването сред вота на жури и аудитория, само че България не е единствената страна, която не присъди точки за парчето на " Оркестър Калуш ". Това не направиха и комисиите на 12 други страни - Сърбия, Северна Македония, Гърция, Малта, Швеция, Нидерландия, Италия, Англия, Финландия, Испания, Естония и Австрия. Вотът на журитата се компенсира от този на публиката, съгласно който Украйна получава високи резултати от всяка страна, участваща в състезанието.

Потребители в обществените мрежи подлагаха на критика решението на музикалните експерти от България да не присъдят точки за Украйна.

" Българското жури дава 0 точки на украинската ария, по какъв начин можахте на ни опозорите по този начин? Толкова ме е позор! ", пише потребител във Фейсбук. 

" Не знам какво е това българско жури, само че българската аудитория си сподели тежката дума и гласоподава за Украйна. Докога на всички равнища ще ни ръководят недостойни хора?! ", споделя различен консуматор в обществените мрежи. 

В последна сметка 12-те точки от българското жури отиват за песента на Аманда Тенфьорд " Die Together ", която съставлява Гърция. Тя е оценена със същия брой гласове и от журитата на Кипър и Норвегия.

За последните няколко години България взе участие в пет издания на " Евровизия " - през 2016, 2017, 2018, 2021 и 2022 година Страната трябваше да взе участие и в изданието през 2020 година, само че то беше анулирано поради настъпилата пандемия от COVID-19.
Гласовете на българското жури за " Евровизия "
За кого гласоподава журито през годините?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР