Нужно е да намерим устойчиви механизми за инвестиции в инфраструктура,

...
Нужно е да намерим устойчиви механизми за инвестиции в инфраструктура,
Коментари Харесай

Зам.-министър Иванова: Нужно е да намерим устойчив модел за корпоративно управление на ВиК операторите

Нужно е да намерим устойчиви механизми за вложения в инфраструктура, поддръжка и финансово здраве на ВиК операторите при обществено търпима цена.

 В тази връзка Министерство на регионалното развитие е удостоверило  възможност към Европейска капиталова банка за консултантска помощ за „ Български ВиК холдинг “ ЕАД за повсеместен обзор, разбор и оферти за него и сдруженията му в областта на ефикасното ръководство, резистентност на климатични промени, европейска таксономия за устойчиви финанси, капиталови пропуски, бариери и благоприятни условия за финансиране, създаване на потенциал и присъединяване на частния бранш в партньорства. Това изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова на форума „ Европейско финансиране и финансови принадлежности в бранш ВиК “, проведен от Българска асоциация по води в София.

В базата данни на Министерство на регионалното развитие са подадени претенции от общински и регионални администрации за предпочитани 905 обекта на стойност над 1,4 милиарда лева Отрасъл ВиК е един от най-тежките, извънредно значим както за живота и здравето на хората, по този начин и за развиването на обитаемоте места. В него са съсредоточени големи активи – над 90 000 км ВиК мрежа, 5430 резервоара, 3370 помпени станции за питейни води, над 6300 водоизточника и други, изграждани в интервал от над 100 години и сега са нужни големи вложения за поддръжка и замяна, с цел да работят качествено.

Иванова означи също, че страната ни е поела ангажимент с присъединението към Европейски Съюз да построи пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, водопроводи и канализация, с цел да реализира сходство с директивите на Европейски Съюз в региона на питейните и отпадъчните води. „ За реализиране на сходство с посочените наставления по оценка на Световна банка са нужни над 13 милиарда лева Още 19 милиарда лева са нужните вложения до 2050 година за планувана замяна и възобновяване на съществуващата инфраструктура за обезпечаване на резистентност на даването на ВиК услугите. Това е забележителен запас, който може да бъде повишен поради ескалацията на цените, сподели още зам.-министър Иванова. Тя акцентира, че това изисква оптимално включване на средства от фондовете на Европейския съюз за доизграждане на ВиК системи и уреди и обезпечаване успеваемост на вложенията посредством обмисляне и реализация на интегрирани районни планове.

Към момента се извършват обекти в 15 административни области на страната с финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ и съфинансиране от националния бюджет и средства, обезпечени от ВиК сдруженията за 14 плана, които включват замяна на системи и създаване на пречиствателни станции. За интервала 2021-2027 година Министерство на регионалното развитие приготвя още 6 районни прединвестиционни изследвания за областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска, Търговище и Хасково, като избраните с тях предпочитани обекти ще бъдат построени с финансиране от Програма „ Околна среда 2021-2027 “. Доколкото европейските средства са главен източник за финансиране на бранша, е неприемливо да се пропущат благоприятни условия. В тази връзка Деляна Иванова прикани за продължение на консолидацията в бранша, с цел да се обезпечи най-хубавото развиване и съблюдаване на директивите за непорочност на питейните и отпадъчни води. Друг грантов инструмент за финансиране на бранша е план във ВиК Холдинга, при осъществяването на който се планува създаване на 13 пречиствателни станции в линейна инфраструктура в агломерации от 5000-10000 е.ж.

Втори източник на финансиране е националният бюджет, в който, посредством преструктуриране на бюджета на Министерство на регионалното развитие, се осигуриха средства, които да бъдат ориентирани към реорганизация на съществуващи общински ВиК системи и доизграждане на нови, както и за ремонт на общински пътища по подадени планове от локалните администрации. Част от тези средства трябваше да се обезпечат по бюджета на Министерство на регионалното развитие след актуализацията на държавния бюджет. „ Около 209 млн. лева бяха планувани за възстановяване на водопроводни мрежи и канализация, само че явно няма да стигнат до общините “, разяснява заместник-регионалният министър.

Трети източник на финансиране са заемни принадлежности или публично-частни партньорства, които да финансират вложения, водещи до спестявания, позволяващи да се изплаща вложеното без цената на водата да премине обществената търпимост.

За да се подсигурява непрекъснатостта на предоставяните услуги в изискванията на демографска рецесия и климатични промени и с цел да се обезпечат обитаемоте места с задоволително количество качествена питейна вода, е нужно подпомагане и поддръжка от всички заинтригувани страни, акцентира районният заместник-министър. „ Всички имаме потребност от поддръжка, единодушие, поредни дейности и политика, с цел да можем да осъществим задачите и да подобрим положението на бранша “, сподели още зам.-министър Деляна Иванова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР