Нуждата от сън е напълно индивидуална, но според учените човек

...
Нуждата от сън е напълно индивидуална, но според учените човек
Коментари Харесай

Липсата на сън уврежда ДНК-то

Нуждата от сън е изцяло самостоятелна, само че съгласно учените човек се нуждае приблизително от към осем часа сън в денонощие. Без значение колко тъкмо сппите, недоспиването може да отключи цялостен куп съществени болести. Специалисти посочват съответна причина за рисковете за здравето:

Увреждане на ДНК

През 2018 година откриватели от Университета в Хонг Конг (Китай) са подложили на наблюдаване 49 доброволци в продължение на четири месеца. Всички те са били лекари, а някои от тях постоянно са взимали наряди, по време на които в най-хубавия случай са успявали да спят на два пъти по три часа. Учените, които стартирали изследването, са желали да схванат, по какъв начин непрекъснатата липса на сън въздейства на човешкото здраве. 

От следените постоянно са взимани кръвни проби, в това число след нощно дежурство. Анализът на пробите посочил, че неналичието на сън усилва количеството на оксидативното увреждане на ДНК и понижава способността на клетките да поправят химически увреждания и да регенерират. Това от своя страна може да докара до развиване на сърдечно-съдови болести и диабет. 

Недостатъчното е рисково

Нормалната подължителност на съня при един възрастен човек не би трябвало да е по-малко от седем часа дневно. Тези, които подценяват нощното презареждане, рискуват в бъдеще да станат пациенти на психиатър. Както са открили невролози от Калифорнийския университет в Бъркли, неналичието на сън нарушава усещането за страсти и планове. С други думи, сънливите хора не са в положение да разграничат безпристрастен или благосклонен израз на лицето от застрашителен. Нещо повече, те са склонни да възприемат всяка гримаса като заплашителна и да виждат зложелател във всеки. Тези, които страдат от липса на сън, не могат да вземат бързи и верни решения в сериозни обстановки, тъй като не могат да се приспособяват към изменящите се условия и съответно да вземат поради постъпващата противоположна връзка. 

Болки в сърцето, промени в захарта

Хроничният дефицит на сън може да бъде обвързван с заболяването на Алцхаймер, уверени са учени от Калифорнийския университет в Бъркли. По време на съня в мозъка протича оптималното елиминиране на токсични метаболитни артикули от обмяната на веществата - включително и бета-амилоидните плаки. Ако не получавате задоволително сън постоянно, тези субстанции се натрупват в мозъка и могат да допринесат за развиването на заболяването. 

Според лекари постоянната липса на сън води до развиване на сърдечно-съдови болести, в това число инфаркти и инсулти. Ограничаването на съня до пет часа дневно усилва риска от развиване на хипертония, диабет и води до понижаване на имунитета - човек стартира да се разболява по-често.

Освен това хората, които не спят, са склонни да избират нездравословни храни и да употребяват повече сладко. Според работата на откривателите от университета в Чикаго, с липса на сън в кръвта се покачва равнището на ендоканабиноиди - субстанции, които се свързват с удоволствието от яденето. Ето за какво тези, които спят малко, като предписание страдат от затлъстяване, считат учените.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР