НСО охранявала почетния председател на ДПС Ахмед Доган заради заплаха

...
НСО охранявала почетния председател на ДПС Ахмед Доган заради заплаха
Коментари Харесай

След питане на Валери Симеонов: НСО отговори защо охранява Ахмед Доган

НСО охранявала почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган поради опасност както от територията на страната, по този начин и отвън нея. Това се показва в отговор на службата, който е пратен на запитване на вицепремиера Валери Симеонов.

От пресофиса на Симеонов оповестиха отговорите на следващо питане, което Симеонов е отправил до НСО, написа Флагман.бг

В прессъобщението до медиите вицепремиерът декларира изрично, че ще продължава да желае отговор за какво Доган все оше употребява държавната защита. 

Припомняме, че преди към два месеца Валери Симеонов пусна публично искане до службата по въпроса. При първия му опит му бе отказано, топката бе трансферирана към президента Румен Радев, който обаче не взе отношение по тематиката. 

Ето какво оповестяват от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов за развиването на проблема:

По мотив на поискана от мен информация за нуждата от защита от НСО на водача на Движение за права и свободи Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази защита, както и на каква стойност се прави тя, получих отговор от НСО с произлязъл номер КИ - 613 от 02.10.2018.

Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и условията за достъп до част от желаната информация, само че на практика не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената съответна информация е, че защитата се реализира от 2009 година

По тази причина, желаех наново отговор на поставените въпроси и организирах неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална работа за защита.

Днес получих писмен отговор от НСО с произлязъл номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена оптимално допустимата за очевидно прилагане информация, която отпущам на обществеността.
1 Въпрос: На какво съображение се отпускат суми за защита на господин Ахмед Доган?

На съображение решение на Комисията по член 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на Министерство на вътрешните работи, Ръководителите на работа Военна информация и на Държавна организация „ Разузнаване “.

Комисията несъмнено е открила рискови закани, както от територията на България, по този начин и такива, зародили отвън нея. Става въпрос за съществуване на застрашеност от непозната страна. Това е наложило нуждата от денонощна защита на Ахмед Доган до сегашния миг.

2 Въпрос: От какъв брой години се реализира защитата му, какъв брой души са ангажирани и какви средства се обезпечават за неговата защита?

Охраната се реализира от 2009 година Съгласно Закона за НСО, типът, обсегът и времетраенето на защитата, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по член 23, не може да бъде разгласявана. Това е по този начин, тъй като въз основа на нея могат да се вършат достоверни заключения за количеството и качеството на употребяваните сили и средства за гарантиране сигурността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и осъществяването на опити за терористични дейности или друго посягане.

3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума досега и има ли непосредствена заплаха за живота на господин Доган, с която да се оправдаят разноските?

Въпреки отхвърли за даване на точна информация за изразходваните суми за защита, в писмото категорично се указва, че те са неведнъж по-малки от сумарните разноски за защита на лицата, които би трябвало да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.

Общият размер на месечните разноски за защита (в това число транспорт) нямат нищо общо с популяризираните от медиите суми и са съизмерими с месечното заплащане на един ефирен водещ от утринен блок или на шеф отдел в държавно комерсиално сдружение.
По този ред са били охранявани в избрани интервали от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и други

След ерата на социализма, в която по политически аргументи изгубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български жители, оповестени за „ врагове на народа “, за благополучие през новата история на България след 1989 година не е позволен случай на политическо ликвидиране като се изключи убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или стопански аргументи. Подобен случай не трябва да се позволява през днешния ден, когато България към този момент е член на Европейския съюз, а не на Варшавския контракт.
Периодично ще изисквам информация от НСО за съществуването на съображение за продължение на защитата на Ахмед Доган от НСО и нейното преустановяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР