Нравествената чистота не е откритие на никоя личност, нация или

...
Нравествената чистота не е откритие на никоя личност, нация или
Коментари Харесай

Вечна памет, Апостоле!

Нравествената непорочност не е изобретение на никоя персона, нация или ера. Тя се наслагва слой върху слой в сърцевината на националния темперамент. Покълва и разсънва непреодолими инстинкти и стремления, с цел да може изведнъж да стане живо отличие на един знак. У нас този знак носи името Васил Левски.

В негово лице България получи невероятния подарък по земите й да броди една от най-непреходните персони. Човек, чийто лъвски скок продължава към този момент близо две епохи, с цел да ни води към тези светли идеали, които би трябвало да построяват основите на нашето мислене и усещане за света. Човек – невероятен по своята същина и темперамент. Буден и несклоняем дух. Боец и труженик за независимост и тъждество.

И през днешния ден Левски продължава да е нашата мярка за човещина. Еманация на духовността, човешки лик, обагрил битието си със мъжество и всеотдайност, доведени до всевъзможния лимит на съвършенството, написа уеб сайтът на " сините ".

Без скромните му, само че неотменно самоотвержени стъпки щяхме да сме някак по-слабо годни за огромни каузи. И както и друго да са се проектирали всички последващи върхове на революционната и духовната ни бунтовност, те имат неотменна връзка с най-непреходното събитие в българската история – Васил Левски.

146 години от гибелта на Апостола. Вечна памет и реверанс!

*Дякона увисва на най-свидното българско бесило на 18 февруари (6 февруари по остарял стил) през 1873 година.

*Използваната картина е „ Залавянето на Васил Левски, 1872 година “ – дело на Никола Кожухаров.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР