НПО-то Сдружение „Център за психологически изследвания”, свързано с Адриана Стоименова,

...
НПО-то Сдружение „Център за психологически изследвания”, свързано с Адриана Стоименова,
Коментари Харесай

НПО-то, обвинило майките, прибирало половин млн. годишно

НПО-то Сдружение „ Център за психически изследвания”, обвързвано с Адриана Стоименова, която упрекна майките на деца с увреждания, взима близо 400 000 лв. през тази година по европроект, съфинансиран от страната. Отделно от това сдружението прибира от страната близо 400 000 лв. годишнo. Това демонстрират счетоводните документи на организацията, заяви " Фрогнюз ".

Преди дни Стоименова, която е от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, съобщи по бТВ, че „ 1 млн. лева са отишли за финансиране на протести”. Думите ѝ провокираха възмущението на майките, които се зарекоха да я съдят до дупка.

В профила на Адриана Стоименова в Linkedin е маркирано, че тя е Изпълнителен шеф на Сдружение „ Център за психически изследвания” от 2008 година Според регистрация в министерство на правораздаването Стоименова въобще не попада нито като служба, нито като член на управителния съвет, още по-малко като отговорно лице по разходване на средства. Длъжността „ изпълнителен директор” не е записана в нито един от регистрите. В същото време прави усещане, че името й попада под някои от годишните доклади.



Прави усещане, че последните доклади към министерство на правораздаването са от 2015 година. Освен финансов доклад има и отчет за активността. При по-обстоен обзор се виждат няколко смущаващи неща. Отчетът на активността наподобява по-скоро на доклад на Българска комунистическа партия. В него се отбелязва, че „ подкрепят” музикални и танцови сформира, развиват крикет на маса и бейзболен тим. Освен това „ предизвикат креативно присъединяване на младежи с увреждания”, както и че вършат „ обществени арт-презентации на празниците Св. Валентин, 3-ти март и Първа пролет”. От документа излиза наяве, че главен приоритет на НПО-то за лица с увреждания е тематиката „ НАТО и Македония”, както и „ Закона за отбрана на животните”. Любима дестинация за хората от НПО-то се оказва Съединени американски щати. Никъде няма, обаче регистрирани средства за тези начинания, както би следвало да се прави.

За описаните 212 начинания в отчета за 2015 година не е посочен и един лев разход, като писалищен материали, самолетни билети, печатни издания и т. н. В доклада е маркирано, че главният разход, който е от 321 хиляди лв. е отишъл главно за заплати в НПО-то. Изрично е маркирано, че даренията са 0 /нула/ лв. за хора с увреждания, въпреки в отчета да се отбелязва, че са подпомагали разнообразни действия и начинания за хората с увреждания.

Другото, което боде очите, е че към края на 2015 година е оповестено, че НПО-то има здания за близо 1 млн. лева или по-точно 850 хиляди лева Предходните година организацията е имала парцели „ само” за към 350 хиляди лв.. Така излиза, че за една година сдружението, с изключение на даренията от 400 хиляди лв., е повишило сградния си фонд с още половин милион. Излиза, че за година към 1 млн. лв. е цялата „ лапачка”.

Според личните си доклади, НПО-то е трета политическа мощ. В тях се отбелязва, че броят на членовете им през 2013 година е 240 158. Пак от доклада се схваща, че събраният членски импорт е 6 000 лв.. Простата сметка демонстрира, че членския импорт би трябвало да е по 2, 5 стотинки за всеки член на година, което звучи неуместно.

В докладите е видно още, че страната всяка година е давала на това Неправителствени организации приблизително по към половин милион лв.. Така за всички години от 2004 година до момента организацията се е облажила със 7 милиона лв.. Финансови специалисти споделят, че това си плаче за данъчна и прокурорска инспекция. Допълват, че няма действителен финансов доклад без грам разход за консумативи, писалищен материали и командировъчни. Излиза, че НПО-то, представлявано от Адриана Стоименова наподобява по-скоро на капиталов медиатор за закупуване на парцели, в сравнение с благотворителна организация.

Фрог ще направи питане до Национална агенция за приходите дали е осъществена инспекция на Сдружение „ Център за психически проучвания " и в случай че има такава, то какво е посочила тя? Проверка на " Фрог " демонстрира, че уеб сайтът на сдружението не действа към днешна дата. Преди да бъде затворен, последната информация в него е от 2015 година.

А по какъв начин може едно доближено до ГЕРБ Неправителствени организации тази година да „ лапне” близо 400 хиляди лв. по европроект „ Комплексна поддръжка в общността посредством новаторски услуги”, съфинансиран от страната, можете да прочете с детайлности на този линк. Проектът започва, откакто майките започнаха да стачкуват.

Датата на подписване на контракта е 18.04.2018, а дата на стартиране- 01.05.2018. Великата цел на плана е: да се основат предпоставки за интензивно обществено включване, възстановяване качеството на живот, улеснение достъпа до претовареност и връщането на пазара на труда на хора с физически, ментални и сензорни увреждания и техните фамилии. Проектът планува да се развиват действия като арт терапия, музикална терапия, трудова терапия.И всичко това за близо 400 бона и то не без поддръжката на ГЕРБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР