Ной-студеният пазар в света се намира там, където студът е

...
Ной-студеният пазар в света се намира там, където студът е
Коментари Харесай

Къде се намира най-студеният пазар в света?

Ной-студеният пазар в света се намира там, където студът е всекидневие. В Якутск междинната температура през зимата е минус 40 градуса. Но локалните поданици са привикнали да купуват и продават навън даже при такива условия.


Фермерският пазар в Якутск отваря за пръв път в покрайнините на града през 1996 година. Продуктите, които се оферират, са само риба и месо. Естествено, всичко се предлага единствено в замразен тип. Месото се доставя от прилежащи стопанства, а рибата от крайбрежията на Северния ледовит океан.

Поради суровите климатични условия, реките замръзват и се трансформират в дребни автомагистрали, които улесняват в пъти доставките.
Василий Зегвинец - продавач на риба: Продаваме доста по-бързо през зимата. Когато на хората им е студено, не желаят изобщо да се пазарят за цената. Това прави студа добър за бизнеса.
Всяка година през декември поданици от целия район се събират в спортната палата в града. Там се организира съревнование по рязане на локалния деликатес, който се назовава " строганин ". Замразената риба се нарязва на тънки части, които се ядат сурови, единствено с щипка сол и пипер.
Станислав Гаврилиев, зам.-управител на фермерския пазар: Стремим се да организираме този обичаен панаир, колкото се може по-често. Независимо от времето, тези обществени събития са доста значими за нас. Победителите в надпреварата не остават и без премия.
Децата от дребни са принудени да свикнат със студа, защото учебните заведения в Якутск затварят единствено в случай че температурата падне под минус 55 градуса.
Катерина Павлова - продавач на риба: Идвам на работа в 8 без 20 и седнал съм до 7 вечерта. Ако ми стане доста студено, стартирам да се разхождам, да пия чай или в краен случай да отида в близкото кафене на закрито.
Температурата от минус 44 градуса е два пъти по-ниска от тази на общоприет фризер. Но даже и такива условия не могат да анулират запалването на светлините на коледната елха в Якутск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР