Новозеландското правителство предприе нов нестандартен ход, изготвяйки национален бюджет, чиито

...
Новозеландското правителство предприе нов нестандартен ход, изготвяйки национален бюджет, чиито
Коментари Харесай

Новият бюджет на Нова Зеландия се грижи за благосъстоянието на хората

Новозеландското държавно управление предприе нов ексцентричен ход, изготвяйки народен бюджет, чиито разноски се диктуват от това, което най-добре предизвиква „ благосъстоянието “ на жителите, споделя New York Times.
Кабинетът на Джасинда Ардърн подценява обичайни цели като продуктивността и икономическия напредък и вместо това се концентрира върху публични и културни връзки и правдивост в благосъстоянието на поколенията.
" Този бюджет е събитие, което трансформира нещата ", споделя Ричард Лайърд, професор в London School of Economics, който е специалист по удовлетвореността на живота измежду популацията.
Нова Зеландия не е единствената страна, която стартира да премисля дали точните стопански измервания като брутния вътрешен артикул са най-хубавият индикатор за триумфа на една нация. Но съгласно Лайърд " няма друга огромна страна, която категорично да е приела благосъстоянието като своя цел ".
Властите дават обещание жилища за бездомните, а над 200 млн. $ от бюджета са ориентирани към подсилване на услугите за жертви на домашно и полово принуждение. Това е " най-голямата единична инвестиция в миналото " от новозеландско държавно управление по въпроса, сподели Ардерн по време на събитие, представящо самодейността, и ще се оправи с един от " най-тревожните, най-срамните " проблеми на страната.
Всички нови разноски би трябвало да преследват един от петте целта на държавното управление: възстановяване на психологичното здраве, понижаване на бедността измежду децата, справяне с неравенствата, пред които са изправени локалните хора от маорски генезис, преуспяване в цифровата ера и прекосяване към нисковъглеродна устойчива стопанска система.
За да бъдат изпълнени, ограниченията изискват взаимни старания от всички министри, които ще би трябвало да си оказват помощ, вместо да се борят за по-голям бюджет за личното си ведомство.
Опозицията счита хода за популистки, потвърждавайки, че управляващите на тихоокеанския остров постоянно са се опитвали да подобрят живота на хората посредством обществените разноски.
" Новозеландците няма да извлекат изгода от държавно управление, което пренебрегва забавящата се стопанска система и вместо това се концентрира върху брандирането. През идващите години сме изправени пред обилни стопански опасности, само че това държавно управление се концентрира върху маркетингова акция ", споделя в изказване депутатът от опозиционната Национална партия Ейми Адамс.
Докато страната в действителност може да бъде изправена пред някои стопански удари, новозеландците са измежду най-доволните хора на планетата, съгласно Световния отчет за щастието, направен от Организация на обединените нации. Проучването подрежда Нова Зеландия на осмо място в класацията от 2018 година на най-щастливите страни в света след скандинавските народи, Швейцария и Холандия.
Обещанието на Ардърн да забрани полуавтоматичните оръжия единствено няколко дни след терористичните офанзиви в Крайстчърч бе признат доста позитивно, само че в реалност нейното държавно управление не е коренно прогресивно, сподели професорът по стопанска система в Университета Виктория в Уелингтън Артър Гримс, който е някогашен ръководител на централната банка на страната.
Извън бюджета партията на Ардърн е пропуснала опцията да вземе ограничения, които биха могли да понижат доста икономическите и обществени разлики, като налагането на налог върху облагата на капитала или промяна на обществената система, от които са се възползвали не толкоз нуждаещи се като възрастни хора и студенти.
Премиерът обезпечи редица прогресивни победи, забранявайки найлоновите торби, укрепвайки битката с климатичните промени и въвеждайки заплатен отпуск за жертвите на домашно принуждение. Но след по-малко от две години на власт, тя е подложена на критика, че от време на време се осланя повече на нежни обещания за „ по-добра “ държавна политика, вместо на съответни оферти.
" Сигурен съм, че те ще създадат нещо свястно в този бюджет, само че биха могли да създадат повече ", споделя Гримс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР