Новозеландката Лоръл Хабард стана първата атлетка, която е трансджендър и

...
Новозеландката Лоръл Хабард стана първата атлетка, която е трансджендър и
Коментари Харесай

Първата трансджендър атлетка ще вдига щанги в Токио

Новозеландката Лоръл Хабард стана първата атлетка, която е трансджендър и ще взе участие в Олимпийски игри, заяви Военновъздушни сили. Местният олимпийски комитет я избра да влезе в женския тим по повдигане на тежести за игрите в Токио.

Лоръл е дете на някогашния кмет на Окланд Дик Хабард. До 2013 се състезава при мъжете. След това се афишира за транс и в този момент ще се бори за орден при дамите.

Лоръл Хабард ще се състезава в категория 87 кг. Тя е на 43 години и има опция да се състезава на олимпийски игри при дамите откакто през 2015 година Международния олимпийски комитет промени разпоредбите си.

Тогава се реши да позволява спортисти трансджендъри да се състезават при дамите при изискване, че техните равнища на тестостерон са под избрани граници.

Критиците на това решение настояват, че мъже с мъжки тели и костна конструкция ще могат да се състезават при дамите и по този начин ще вземат всички медали. Те считат, че решението не е заслужено по отношение на биологичните дами.

Преди месец белгийката Ана Ванбелинген, която е в същата категория като Лоръл, разгласи, че присъединяване на новозеландката ще е незаслужено за дамите и ще е като „ неприятна шега”.

Според нея правилото на включване на транс хората не значи това да става за сметка на останалите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР