Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпи в

...
Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпи в
Коментари Харесай

Радев към служебния кабинет: Спряхте свободното падане на държавата

Новото служебно държавно управление, отпред с Гълъб Донев, публично встъпи в служба. Президентът Румен Радев показа целите на кабинета

" Основните цели би трябвало да бъдат ориентирани за гарантиране на покупателната качества на българските жители и битка с обедняването, поддръжка на най-уязвимите, ограничение на монополите и спекулата, възстановяване на изискванията за икономическо развиване, поддръжка на родните производители и привличане и то нападателно на задгранични вложения. Основна задача на държавното управление е подготовката на почтени и транспарантни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон ", сподели президентът Румен Радев, като изрази убеденост, че кабинетът ще направи всичко належащо гласът на българските жители да не бъде килнат.

Ангажимент на държавното управление остава и сигурността, и работата по плановете по рационализация да продължи да се развива. Радев чака по-голямо подсилване на сигурността на границата в взаимоотношение с Европейска комисия, битката с престъпността, финансовите закононарушения, беззаконието по пътищата, наркоразпространението. Очаква да продължат напъните за подсилване на държавността, правосъдната промяна, битката с корупцията, макар абдикацията на Народното събрание по тези тематики. Очаква и планът за Национална детска болница да продължи да се развива, както и подготовката на плана за незабавна здравна помощ по въздуха. Президентът чака да развиват постигнатите триумфи в европейската интеграция.

" Точно преди 6 месеца поехте отговорност да ръководство на страната в сложен миг. Прогнозите вещаеха мощно отрицателни сюжети за стопанската система и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на контракти, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно положение и подивели цени. Замразени инфраструктурни планове, липса на закони по ПВУ, нула утвърдени европейски стратегии, липса на прогрес в европейската интеграция, блокаж на " Капитан Андреево ", застой в модернизацията на българската войска, рекорден миграционен напън, война до нашите граници. Затова и целите, които насочих към вас бяха ориентирани с този фокус, измежду които подсилване на сигурността, гарантиране на доставките, събаряне на цената на енергоносителите с фокус върху ползите на елементарните консуматори и българската стопанска система. Засилване на европейската интеграция и изключително внимание върху покупателната дарба на българските жители ", сподели президентът Румен Радев.

Президентът съобщи, че без парламентарна поддръжка държавното управление е съумяло да спре " свободното рухване на страната ", да парира рецесиите, да организира почтени избори и да открие нови благоприятни условия за възходящо развиване на страната.

Даде образец с един от най-критичните браншове - енергетиката, където е приключен интеркоекторът с Гърция и са се организирали първите транспарантни действителни търгове за доставка на полутечен газ. Решен е казусът със слотовете и то за десетилетия напред посредством удвояване на потенциала Александруполис и съглашението с Турция.

Кабинетът е съумял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа, а " Лукойл " да се записва и да заплаща налозите си у нас.

Открои и подхванатите стъпки за поддръжка на най-уязвимите пластове на популацията. Подготвени са изчезналите закони по ПВУ и действително е стартирало осъществяването на този проект. Утвърдени са всичките 10 европейски стратегии с гаранция на едно солидно вложение през идващите години.

" За първи път страната си с цялата си мощност стъпи на " Капитан Андреево " в дейно партньорство с нашите съседи и сътрудници от Европейски Съюз се ускори защитата на границата и незаконният трафик на мигранти бе сведен доста, а в системата на Министерство на вътрешните работи започнаха оздравителни процеси ", сподели още Радев.

Поздрави кабинетът, че е съумял да овладее главният фактор, който генерира инфлация - цените на енергоносителите.

Вчера президентът Румен Радев подписа указите за разпускането на 3 февруари 2023 година на 48-ото Народно заседание и насрочването на парламентарни избори за 2 април 2023 година. С различен собствен декрет президентът назначава служебно държавно управление от 3 февруари 2023 година. Единственото ново лице в новия кабинет е министърът на културата Найден Тодоров, който заменя на поста Велислав Минеков.

Първото съвещание на новото служебно държавно управление е планувано още този следобяд. Кабинетът ще прегледа и одобри план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април.

ЦИК към този момент утвърди план за разноските за вота. Ясна е и хронограмата до изборите.

На 1 март в ЦИК ще се изтегли жребият с следващите номера, под които записаните обединения ще попадат в бюлетината. Откриването на предизборната акция е в 00 ч. на 03 март, а краят и е в 24.00 ч. на 31 март.

Вече е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени 240 -те депутатски места по региони. На базата на последното броене и поради обезлюдяването на едни региони за сметка на други ЦИК пресметна, че 4 региона получават спомагателни представители, за сметка на други 6, които губят депутати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР