Новото разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на

...
Новото разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на
Коментари Харесай

Очевидец: Видях двореца на Путин отвътре! СНИМКИ

Новото следствие на Фондацията за битка с корупцията (ФБК) на Алексей Навални е отдадено на луксозен парцел на брега на Черно море. Видеото "Дворец за Путин. Историята на най-големия рушвет " към този момент е гледано в Ютюб съвсем 70 милиона пъти,

Изграждането на комплекса на повърхност колкото 40 княжества Монако е коствало 100 милиарда рубли (1,12 милиарда евро) и съгласно следствието е било финансирано от държавните компании "Роснефт " и "Транснефт " на околните до съветския президент предприемачи Игор Сечин и Никлай Токарев.

Природозащитниците от години следят обекта, а някои от тях даже са го виждали от близко. Сред тях е ръководителят на екологичната организация "Civic Initiative Against Environmental Crime " Дмитрий Шевченко. Дъждовни води беседва с него:

Дъждовни води: Г-н Шевченко, научихте ли нещо ново от следствието на Навални и какво?

Д. Шевченко: Новото за мен беше това, че комплексът разполага с подземна зала за хокей на лед. Другото ни беше известно. Разследването на Навални обаче е първият опит за класифициране на цялата информация за този обект.

Особена хвалба заслужават сътрудниците за това, че са осветлили всички вериги на финансирането му, чиито пътища се пресичат, както и за това, че са разкрили подставените компании.

Дъждовни води: Били сте на градежа през 2011-а година. Какво Ви води в "Двореца на Путин "?

Д. Шевченко: Наблюдаваме обекта още от 2004-а година, откогато съществуват проекти за неговото застрояване, тъй като там се унищожават девствени иглолистни гори.

След разкритията от 2010-а година на предприемача Сергей Колесников, че там строят нещо за президента Путин, взехме решение да се срещнем от близко със обстановката. Тогава обектът не беше изключително охраняван, ние въобще не сме се крили и никой от служащите не ни обърна внимание.

Паркът към първокласната резиденция

Чак когато ни видяха от Федералната работа за защита на Руската федерация ФСО (службата, която охранява президента), трябваше неотложно да преустановим снимането. За благополучие бях скрил една карта със фотоси на обекта в обувката си.

Охраната не знаеше какво да прави с нас и се обадиха на полицията, както и на граничните управляващи (незнайно за какво пък на тях). Появиха се и голям брой сътрудници на една частна охранителна компания, които пред очите на служителите на реда конфискуваха всичките ни персонални движимости.

Дъждовни води: Какво успяхте да видяхте?

Д. Шевченко: Цялото централно крило, основния вход към двореца и тази негова страна, която гледа към морето. Направи ни усещане, че при централния вход цялата гора е била изсечена и на нейно място е построен обилен парк.

Сградата е замислена по този начин, че да не се вижда от морето. След това съумях да вляза в едно помещение, което във кино лентата на Навални е наречено "Aqua-Disco ". Там имаше шадраван и плувен басейн.

Дъждовни води: Знаехте ли за кого е предопределена резиденцията, когато решихте да я заснемете?

Д. Шевченко: Знаехме чудесно къде се намираме. Изненада ни това, че първо се появиха хора от ФСО.

Официално имението се водеше частна благосъстоятелност, а въпросът ни какво вършат тук хора от тази работа, остана без отговор. Изненада ни и огромния брой строителни ръководители от чужбина, които се намираха на обекта.

Щом стартира разправията с хората от ФСО, при нас пристигна човек, който говореше на съветски с италиански акцент, с цел да ни каже, че наличието ни на обекта е нелегално и нямаме право да снимаме.

След това частните охранители ни конфискуваха всичко, а цялата интервенция се ръководеше от един човек, за който по-късно разбрахме, че е от Балканите.

Дъждовни води: Имаше ли някакви последствия за Вас това посещаване?

Д. Шевченко: Строителите бяха относително спокойни, само че те наподобява не чакаха гости и не знаеха какво да вършат с нас.

След като ни конфискуваха движимостите, бяхме отведени в полицейския сектор в близкото село Дивноморское, където подадохме писмена тъжба за осъществената кражба. На другия ден един служител на реда ни се обади да ни осведоми, че движимостите ни били открити инцидентно в една гора.

Разбира се, измежду тях липсваха носителите на данни.

Целият случай беше потулен. Когато по-късно моят сътрудник Сурен Газарян още веднъж отиде до двореца и се опита да стигне до плажа, беше застрашен със съд, заради което се наложи да напусне Русия.

Басейнът е величествен като всичко останало

Дъждовни води: След 2011 година ходили ли сте и различен път до "Двореца на Путин "?

Д. Шевченко: Не съм влизал в комплекса, само че наблюдавахме какво се случва към него. Цял сектор от крайбрежната линия беше разгласен за неразрешена зона, виждал съм по какъв начин гранични чиновници разгонват хората от плажа.

Беше им подредено да си приберат палатките, персоналните им данни бяха записани. По-късно разбрах от медиите, че всичко това е било, тъй като яхтата на Путин "Олимпия " се е намирала в региона - явно по това време той е обитавал там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР