Новото правителство ще отпусне 47 милиона лева за справяне с

...
Новото правителство ще отпусне 47 милиона лева за справяне с
Коментари Харесай

Санкции за България от Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух

Новото държавно управление ще отпусне 47 милиона лв. за справяне с казуса, а общините, които не подхващат нужните дейности, ще бъдат глобявани.

През 2017 година Съдът на Европейски Съюз реши, че България не съблюдава директивата за качеството на въздуха и в страната редовно се нарушават пределните равнища на прахови частици в пет зони, измежду които София и Пловдив.

В началото на декември тази година Еврокомисията предяви нов иск поради бездействието на българските управляващи и липса на каквито и да било ограничения. Министър Сандов чака съдът да постанови както еднократна, по този начин и ежедневни наказания, които ще текат до момента в който страната не усъвършенства качеството на въздуха.

" Аз съм задействал за първи път национално финансиране по въпроса от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда. Става въпрос за 47 милиона лв., които сега са в съгласувателна процедура и би трябвало от Нова година да могат българските общини, които имат този проблем с мръсния въздух, да аплайват за тези ограничения. Те обаче са съответни, не могат просто по този начин да употребяват едни пари. Аз чакам доста и от българските общини, тъй като страната не може да се оправи без тях ", съобщи Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

Министърът дава обещание наказания за общините, които не подхващат нищо.

" Няма да се поколебая и за нещо друго - тези общини, които не желаят да се оправят, да подхващат дейности, свързани с опазването на здравето на хората, тъй като опазването на чистотата на атмосферния въздух значи запазване на здравето на хората, през контролните органи, които ние имаме - Изпълнителната организация по околна среда, както и районните инспекции по околна среда и води да стартират да постановат наказания върху тези български общини, които не подхващат нужните дейности за решение на тези проблеми ", добави Борислав Сандов.

В Брюксел Сандов е разговарял с първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който е заречен помощ за коригирането на Плана за възобновяване и напредък. Очакванията са държавното управление да върне модифицирания проект в Брюксел доникъде на януари идната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР