Новото правителство се опитва да отмени реформите на предишния кабинет,

...
Новото правителство се опитва да отмени реформите на предишния кабинет,
Коментари Харесай

Полският парламент одобри резолюция, настояваща за съдебна реформа

Новото държавно управление се пробва да анулира промените на предходния кабинет, който съгласно критиците е политизирал съдилищата.

 

След като Европейски Съюз замрази милиарди евросредства, предопределени за Полша, заради угриженост за върховенството на закона в страната, новото съдружно проевропейско държавно управление дефинира за собствен приоритет анулацията на промените.

 

В днешната резолюция се отбелязва, че няколко резолюции, които са част от преразглеждането на правосъдната система от националистическата партия " Право и правдивост ", са противоконституционни и се приканва нелегално назначените членове на НСС да подадат оставка.

 

" Резолюцията има алегорично значение, което демонстрира, че ние просто имаме парламентарен проблем с един от органите, който има доста значима функционалност ", разяснява правосъдният министър Адам Боднар пред Народното събрание.

 

Решението беше признато с 239 гласа " за " против 169 " срещу ".

 

Държавният глава Анджей Дуда, съдружник на ПиС, неведнъж е изразявал поддръжката си за правосъдните промени на някогашните ръководещи, които съгласно критици и европейски институции нарушават върховенството на закона. Тази поддръжка значи, че новото държавно управление може да се сблъска с трудности в опитите си да ги анулира.

 

След приемането на резолюцията НСС уточни, че документът " подкопава доверието в конституционните органи, разклаща правния ред и инициира спор с белезите на конституционна рецесия ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР