Новото правителство на Сърбия трябва да продължи да работи по

...
Новото правителство на Сърбия трябва да продължи да работи по
Коментари Харесай

„Сърбия 2025“: Програмата на Вучич, която изобщо не съществува

Новото държавно управление на Сърбия би трябвало да продължи да работи по осъществяването на програмата „ Сърбия 2025 ”, съобщи министър-председателят Ана Бърнабич. Тази стратегия, която беше показана в края на 2019 година, съгласно публични изказвания, имаше за последна цел заплата от 900 евро и пенсия от 450 евро до края на 2025 г. В обръщението на премиера параметрите бяха леко изменени. Бърнабич акцентира, че всички изброени от нея планове са „ метод за реализиране на поставената цел до 2026 година междинната заплата в Сърбия да бъде 1000 евро, а междинната пенсия да бъде 500 евро. "

Дали създателите на програмата „ Сърбия 2025 ” са решили, че през днешния ден се оправяме по-добре, в сравнение с преди съвсем три години, или министър председателят сама е вдигнала летвата със 100 евро, е мъчно да се каже, тъй като няма публично оповестен документ, в който да бъдат изброени задачите и инструментите за тяхното реализиране, тъй че е невероятно да се съпостави дали има промени в планирането или осъществяването, написа в коментар на вестник „ Данас ”. Министър-председателят изброи всички инфраструктурни планове, 12 от които с обща дължина към 500 километра, и посочи вложенията в образованието, науката и нововъведенията, които ще увеличи в допълнение конкурентоспособността и продуктивността на сръбската стопанска система.

Всичко това би трябвало да даде опция за постигане на целевите заплати и пенсии. И в този момент, както и през 2019 година, специалистите нямат доста позитивно мнение за програмата, която е невероятно да се види и която цели номинални суми, даже и в евро. Според Петър Джукич, професор в TMF, тази стратегия припомня следкризисния модел за стопански напредък и развиване на Сърбия за интервала 2011-2020 година, създаден по време на ръководството на президента Борис Тадич.

„ Това беше партиен документ, който беше показан като държавен. Така и тази стратегия е призната от партийните органи и показана като държавна, тъй като това държавно управление усъвършенства всички неинституционални форми на обмисляне и използване на икономическата политика “, напомня Джукич и добави, че партийните органи се разпознават с страната. Той уточни също, че в тези проекти са употребявани номинални, а не действителни размери, което прикрива действителната обстановка. „ Целта е номинални заплати и пенсии в евро, а еврото в този момент губи 10% годишно от цената си. Освен това имаме закрепен обменен курс, който изкуствено покачва тези номинални стойности. Ако желаят, следващата година може да понижат цената на еврото на половина, тъй че заплатите да се удвоят в евро. Просто няма да покаже действителен напредък “, изяснява Джукич.

В презентацията си Бърнабич уточни, че междинната заплата е повече от 600 евро, а до края на годината ще стане 700 евро. Джукич отбелязва, че това може да се случи и че това е 15% нарастване, само че същинският въпрос е какъв брой артикули можете да купите с тези пари. „ Статистиката демонстрира, че тази година имаме действителен растеж на заплатите, само че виждаме към нас по какъв начин издръжката на живота внезапно се повишава. Това е статистически факт, който не би трябвало да значи нищо в действителния живот “, отбелязва Джукич, като прибавя, че не се загатват загубите в обществените компании или какъв брой коства издръжката на парадържавните органи, разнообразни организации и така нататък

За икономиста Саша Джогович тази стратегия се свежда до популизъм и измама. „ Какви бумаги и документи? Важно е да звучи добре за обществото, да се усили или най-малко да се резервира сегашната социална поддръжка. И дали нещо е дадено и приключено за една или пет години, даже няма значение “, счита Джогович. Той отбелязва още, че министър председателят даже не би трябвало да приказва за 2025 година, когато ръководството ѝ е лимитирано до идващите избори след година и половина. „ Тя би трябвало да каже, че това е преходно държавно управление, чиято цел е да резервира „ статуквото “ до идващите избори. До 2025 година, в случай че тази цел се сбъдне или бъде пропусната, за нея няма да има значение, тъй като тя няма да понесе отговорността. И не знам какво могат да създадат министрите за година и половина, изключително новите министри. От плановете може да продължат да извършват някои към този момент стартирани. ”

„ Възниква въпросът за какво някои хора се съгласяват да бъдат пионки и се съгласяват да влязат в държавното управление за 1,5 години, макар че знаят, че нищо не могат да създадат. Предполагам, че е въпрос на честност “, приключва Джогович. Когато „ Сърбия 2025 ” беше показана три дни преди края на 2019 година, беше оповестено, че в границите на програмата ще бъдат вложени 14 милиарда евро, от които 5 милиарда евро ще бъдат вложени в пътна инфраструктура, 3,3 милиарда евро в построяването на железопътна мрежа, в това число метро, а по-късно по 200 млн. евро в инфраструктурата на селското стопанство и туризма. Освен това бяха оповестени вложения в спортни игрища и 600 млн. евро в опазването на здравето.

Междувременно с енергийната рецесия се появиха нови планове, тъй че през октомври Вучич разгласи инвестицията от 12 милиарда евро през идващите шест години, като най-големите планове са Водноелектрическа централа „ Джердап 3 ” и Топлоелектрическа централа „ Бистрица ”, както и петролопровод до Унгария. През август междинната заплата в Сърбия е била 75 282 динара или 640 евро. От началото на годината заплатите номинално са се нараснали с 16,5 %, а действително с 2,9 %. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР