Новото правителство на Парагвай върна посолството на страната в Израел

...
Новото правителство на Парагвай върна посолството на страната в Израел
Коментари Харесай

Израел и Парагвай в дипломатическа война

Новото държавно управление на Парагвай върна посолството на страната в Израел от Ерусалим в Тел Авив. Това провокира острата реакция на еврейската държавя, която разгласи, че закрива своята задача в южноамериканската страна, съобщи Би Би Си.

През май т.г. Парагвай стана третата страна в света, преместила посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Това бе предшествано от решението през декември м.г. на US президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да реалокира посолството на Съединени американски щати там. След това същото направи Гватемала.
Местенето на парагвайската задача подреди тогавашният президент на страната Орасио Картес, макар че към този момент бе определен негов правоприемник – Марио Абдо Бенитес, който още не бе встъпил в служба. Той обаче ясно съобщи, че е срещу признаването на Ерусалим за израелска столица.

След като този месец Бенитес постави клетва, реши да върне посолството в Тел Авив. “Парагвай желае да способства за интензифицирането на дипломатическите старания за реализиране на мир в Близкия изток ”, изясни външният министър Луис Алберто Кастилиони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР