Новото правителство на Афганистан е съставено от висши ръководители на

...
Новото правителство на Афганистан е съставено от висши ръководители на
Коментари Харесай

Талибаните обявиха бъдещото си правителство |

Новото държавно управление на Афганистан е формирано от висши ръководители на талибанското придвижване, в това число помощник на създателя на групировката, номиниран за министър председател, и търсен от американците терорист като министър на вътрешните работи.

В първото си обществено изказване след завземането на столицата Кабул на 15 август висшият водач Хайбатула Ахундзада съобщи, че талибаните са ангажирани с всички интернационалните закони, контракти и задължения, които не опонират на ислямското право.

„ В бъдеще всички въпроси на ръководството и живота в Афганистан ще бъдат контролирани от законите на Светия шериат “, се споделя в изказването, с което той поздравява афганистанците за това, което назовава " избавление на страната от непознато ръководство ".

Членовете на държавното управление бяха оповестени три седмици откакто талибаните доближиха до военна победа, съюзническите сили се отдръпнаха от страната и слабото държавно управление, подкрепяно от Запада, се срина.

Съединените щати обявиха, че са обезпокоени от биографиите на някои от членовете на кабинета и означиха, че в него няма включени дами. „ Светът следи от близко “, съобщи представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Афганистанците не престават да се опасяват от желанията на талибаните и ежедневните митинги не престават. При предходното ръководство на талибаните девойките не можеха да вървят на учебно заведение, а на дамите беше неразрешено да работят. Талибаните приканиха афганистанците да бъдат търпеливи и дадоха обещание този път да бъдат по-толерантни - ангажимент, който доста афганистанци и задгранични сили ще проучат като изискване за помощ и вложения, които са силно нужни на Афганистан.

Мула Хасан Ахунд, посочен като министър-председател, сходно на мнозина от управлението на талибаните дължи голяма част от престижа си на близката си връзка с починалия създател на придвижването Мула Омар, който ръководеше ръководството преди две десетилетия.

Ахунд е дълготраен лидер на съвета на управлението. Той беше външен министър, а по-късно вицепремиер, когато талибаните за последно бяха на власт. Подобно на други от бъдещия кабинет той е с наложени наказания на Организация на обединените нации за ролята си в това държавно управление.

Сираджудин Хакани, новият вътрешен министър, е наследник на създателя на мрежата Хакани, класифицирана като терористична група от Вашингтон. Той е един от най-издирваните от ФБР хора поради присъединяване му в образуване на самоубийствени атентати и връзките му с Ал Кайда.

Мула Абдул Гани Барадар, началник на политическия кабинет на придвижването, на който Мула Омар е дал бойното название " брат " или Барадар, е назначен за заместител на Ахунд, заяви основният представител на талибаните Забихула Муджахид на конференция в Кабул.

Това, че министър председател няма да е точно Барадар, бе изненада за някои, защото той бе виновен за договарянето на изтеглянето на Съединени американски щати по време на договарянията в Катар и представителното лице на талибаните пред външния свят. Той беше задържан и затворен в Пакистан през 2010 година и стана началник на политическия кабинет на талибаните в Доха след освобождението му през 2018 година

Сина на Мула Омар Мула Мохамед Якуб беше посочен за министър на защитата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР