Новото правителство, което и да е то, неизбежно ще трябва

...
Новото правителство, което и да е то, неизбежно ще трябва
Коментари Харесай

Новата власт няма как да мине без дълг за милиарди

Новото държавно управление, което и да е то, неизбежно ще би трябвало да тегли огромен заем на интернационалните пазари тази година, с цел да финансира недостига и да обезпечи пари за огромните погашения по дълга през 2022 – 2023 година, считат редица икономисти.

" Ще е нужно да се издаде дълг. Фискалният запас, с който разполага държавното управление, служи за обезпечаване на ликвидност за няколко седмици или няколко месеца, а не с цел да финансира дефицити ", разяснява пред Mediapool Георги Ангелов, старши икономист в " Отворено общество ".

Според него е доста по-добре емисията дълг да се пусне на пазара от вероятно ново държавно управление, което има небосвод пред себе си, а не от отиващия си кабинет на ГЕРБ. Това може да стане или при започване на лятото, или в ранната есен, по сходство на. от септември 2020 година

Тази година в бюджета на страната е от близо 5 милиарда лева и той няма по какъв начин да бъде финансиран без нов дълг, счита Ангелов. По прогнози на финансовото министерство през 2022 и 2023 година предстоят по-големи погашения по държавния дълг в размер на 2.5-3 милиарда лева годишно.

" Следващите държавни управления ще работят в и ще взимат заеми ", твърди и някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов. По думите му това е съвсем неизбежно, в случай че се проследят стратегиите на партиите, определени да влязат в Народното събрание, които плануват повече обществени разноски, данъчни облекчения, растеж на парите за обучение и защита и т. н.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР