Новото побеляване беше обявено през март. Това е петото подобно

...
Новото побеляване беше обявено през март. Това е петото подобно
Коментари Харесай

Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване досега

Новото побеляване беше оповестено през март. Това е петото сходно събитие за осем години
Големият бариерен риф в Австралия минава през най-тежкия си интервал на избелване до момента, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на изказване на службата за ръководство на морския парк. Причината за избелването са климатичните промени.

В известието си управляващите прецизират, че резултатът върху коралите от повишение на температурата на водата в сегашния интервал е най-видимият до момента.

Новото побеляване беше оповестено през март. Това е петото сходно събитие за осем години.

Големият бариерен риф се простира на 2300 км и е определян като най-голямата конструкция от живи организми в света. Състои се от над 600 типа корали, които съставляват натурален хабитат на 1625 типа риби.

Според наблюденията към 730 колонии от 1000 следени са побелели.

Феноменът на побеляването се предизвика от повишението на океанските температури, което води до увреждане на водораслите, придаващи цвят на коралите. Ако температурите останат високи, коралите стават изцяло бели и умират.

В доста региони на морския парк коралите са изложени на рисково високи температури, акцентира службата за ръководство на парка. През 2023-2024 година лятото в Южното полукълбо беше второто най-топло в историята на следения район.

Големият бариерен риф е невероятна екосистема и без значение от обстоятелството, че ни демонстрира своята резистентност, това лято беше доста тежко, сподели Роджър Бийдън, теоретичен началник на службата за наблюдаване на морския парк.

Журналисти на Агенция Франс Прес са посетили най-засегнатите от побеляването зони. В региона на остров Лизард, намиращ се на североизток от брега, 80 % от коралите са побелели в границите на това лято.

Ан Хогет e морски биолог и живее на о. Лизард от 33 години. По думите й по времето на установяването й побеляване се е следило един път на 10 години. Днес то се случва всяка година в друг мащаб. " Все още не знаем дали коралите ще могат да се възстановят ", сподели тя.

Австралия е вложила към 5 милиарда австралийски $ (3 милиарда евро) за възстановяване на качествата на водата и ограничение на резултатите от климатичните промени за отбрана на застрашените типове. През август 2023 година ЮНЕСКО разгласи вписването на Големия бариерен риф в листата на застрашеното международно завещание.

В същото време Австралия е и една от страните, емитиращи най-вече парникови газове, и една от най-големите експортьорки на природен газ и въглища.

Побеляването на коралите не се следи единствено в Австралия. В понеделник американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) разгласи, че планетата минава през второто най-голямо побеляване на корали за последните 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР