Новото коалиционно правителство на Германия иска да привлича 400 000 ...

Новото коалиционно правителство на Германия иска да привлича 400 000

Германия иска да привлича 400 000 квалифицирани работници от чужбина всяка година

Новото съдружно държавно управление на Германия желае да притегля 400 000 квалифицирани служащи от чужбина всяка година, с цел да се оправи както с демографския дисбаланс, по този начин и с дефицита на работна ръка в основни браншове, които рискуват да подкопаят възобновяване от пандемията от ковид.

„ Недостигът на квалифицирани служащи към този момент е станал толкоз сериозен, че фрапантно забавя стопанската система ни “, сподели Кристиан Дуер, парламентарен водач на съуправляващите "Свободни демократи " (FDP), пред бизнес списанието WirtschaftsWoche.

„ Можем да сложим под надзор казуса със застаряващата работна мощ единствено с съвременна имиграционна политика... Трябва да достигнем границата от 400 000 квалифицирани служащи от чужбина допустимо най-бързо “, добави Дуер.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, либертарианското FDP на Дуер и Зелените се споразумяха в съдружното си съглашение за ограничения като точкова система за експерти от страни отвън Европейския съюз и повдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час, с цел да създадат работата в Германия по-привлекателна.

Германският стопански институт пресмята, че работната мощ ще се свие с повече от 300 000 души тази година, защото има повече по-възрастни служащи, които се пенсионират, в сравнение с по-младите, които влизат на пазара на труда.

Очаква се тази разлика да се усили до повече от 650 000 през 2029 година, оставяйки насъбран дефицит на хора в трудоспособна възраст през 2030 година от почти 5 милиона. Броят на заетите германци набъбна до близо 45 милиона предходната година макар пандемията на ковид.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна миграция, намаляващата работна мощ също съставлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко чиновници са обременени със задачата да финансират пенсиите на възходяща маса пенсионери, които се радват на по-дълъг живот.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg