Новото издание на Под игото породи силно недоволство и в

...
Новото издание на Под игото породи силно недоволство и в
Коментари Харесай

Сопот на протест заради Под игото

Новото издание на " Под игото " породи мощно неодобрение и в родния град на Иван Вазов - Сопот. Жителите там се разпалиха, даже се готвят за митинг и приканват МОН да се намеси, заяви Нова тв.

„ Романът е една икона в българската литература и история. Както „ Под игото”, по този начин и цялото творчество на нашия патриарх, съставляват национално благосъстояние. Светиня, която не трябва да бъде променяна по един или различен метод. Тя би трябвало да се резервира в достоверен тип, с цел да бъде налична до всички модерни генерации. Конкретният случай не трябва да се преглежда еднопосочно, тъй като историята би трябвало да се помни и не би трябвало да се променя”, сподели кметът на Сопот Деян Дойнов.

„ Склонни сме да приемем вид на „ Под игото”, в който да има бележки под линия или скоби. Важно е обаче те да бъдат правилно показани. Един актуален прочит за нас е немислим”, уточни Борислава Петрова, шеф на къща музей „ Иван Вазов”.

Романът „ Под игото” беше преведен на актуален български. Идеята е езикът на Вазов да бъде доближен до този от днешния ден. Това обаче провокира голям брой отрицателни реакции в цялата страна. Кюстендил също гласоподава декларация срещу смяна на повече от 6 000 думи в романа " Под игото ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР